Compromís proposa impulsar la promoció i millora de l’oferta d’Estudis Superiors al Pirineu

El  grup municipal de Compromís x la Seu presentarà en el proper Ple municipal de la Seu d’Urgell una moció per tal d’aprovar a l’Ajuntament la proposta d’impulsar des del Consistori urgellenc la promoció dels “Estudis Superiors al Pirineu”. A més, com a complement, es proposa la creació d’una Taula de Treball sectorial amb les institucions públiques (ajuntaments, consells comarcals, Diputació de Lleida, Departament d’Ensenyament de la Generalitat i Ministeri d’Educació andorrà) i educatives (universitats, instituts i altres) que, voluntàriament, vulguin formar part de la iniciativa.

Compromís creu que és per tots coneguda la gran importància que els estudis superiors tenen dins les nostres societats actuals. Sense ells, l’evolució social moderna hauria estat impossible. Cal destacar també la rellevància de l’accessibilitat dels mateixos a tots els ciutadans que desitgin realitzar una formació acadèmica superior, sense distinció de rendes o ubicació geogràfica.

El Pirineu sempre ha destacat, i destaca encara, per una oferta acadèmica superior escassa, degut a la seva idiosincràsia i geografia. Això provoca la marxa de nombrosos joves des del Pirineu cap a Lleida, Barcelona o altes indrets per a poder continuar amb els seus estudis superiors. Aquest fet comporta un esforç econòmic molt important per a les famílies (inassolibles en alguns casos) i una pèrdua de capital humà al territori, ja que molts d’aquests joves no tornen al Pirineu per a realitzar les seves carreres professionals, un cop han acabat els estudis.

Mirant enrere, el 10 d’octubre de 1984 va ser signat el conveni de creació a La Seu d’Urgell d’un nou Centre Associat de la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED). Aquest fet va representar una fita històrica pel sistema educatiu del territori, ja que es creava per primera vegada l’oportunitat al Pirineu de cursar estudis superiors universitaris sense necessitat de realitzar desplaçaments a les grans ciutats.

Des de llavors, noves oportunitats han sorgit al territori que possibiliten la realització d’estudis superiors al Pirineu. Destaca, per sobre de totes, la creació de la Universitat d’Andorra (UdA) l’any 1997. Cal remarcar, també, que actualment existeix la possibilitat de realitzar els exàmens de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) a les mateixes instal·lacions de la UdA.

S’ha de tenir en compte que a dia d’avui institucions com la UNED o la UOC, per exemple, donen resposta a necessitats de gent que no pot cursar estudis universitaris fora, o que no ho van fer en el seu moment. No solament s’ha de tenir en compte al jove que finalitza els estudis secundaris o batxillerat, el perfil de l’usuari dels serveis educatius pot ser molt heterogeni. En un ubicació tan exigent com el Pirineu la flexibilitat de l’oferta educativa és primordial. Estudis de formació professional, idiomes, estudis “sènior” i d’altres, completen el conjunt de l’oferta educativa emmarcada dins el nostre territori.

Compromís x la Seu creu que el Pirineu ha de fer front al repte de millorar la seva oferta educativa superior universitària i/o no obligatòria, primant l’educació de caràcter públic. Per això, un primer pas pot ser impulsar la promoció i difusió dels “Estudis Superiors al Pirineu” des de les Administracions Públiques. Fer d’altaveu per a donar a conèixer i difondre l’actual oferta educativa no obligatòria al Pirineu és una eina econòmica i senzilla que pot donar un nou impuls a la demanda dels serveis des de la ciutadania.

A més, el grup municipal opina que l’Administració Pública hauria d’impulsar una Taula de Treball amb les institucions implicades per a, a part de l’esmentada difusió de l’oferta educativa, realitzar periòdicament altres possibles accions: anàlisi de la situació global de l’educació al territori, treballar conjuntament per a millorar l’oferta d’educació pirinenca, mancomunar serveis i ofertes, etc.

Dins del marc d’aquesta Taula de Treball, el regidor de Compromís x la Seu, Miguel Perruca, proposa també “l’estudi de la possibilitat de la implantació de nous estudis superiors relacionats amb les especificitats del territori”. El regidor opina que “fer difusió i donar a conèixer les possibilitats de que les persones que vulguin cursar estudis superiors al territori disposen, és una manera econòmica i eficaç de millorar la demanda d’aquests serveis”. A més, afegeix “la promoció ha de ser un primer pas, però per millorar la situació del sector educatiu cal, a més, treballar conjuntament institucions públiques i educatives per tal de millorar el servei i de trobar, si és possible, noves sinergies”.

(Text i foto: Compromís x la Seu)

TOTES LES NOTÍCIES