Compromís proposa compensar la pujada de l’IBI rústic deguda a la regularització cadastral

En  les últimes dates, ha hagut un augment desproporcionat en els rebuts de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) de les finques rústiques a nombrosos municipis catalans, entre ells La Seu d’Urgell.Els augments són deguts a la regularització dels valors cadastrals de les parcel·les en sòl rústic amb construccions agràries en diferents municipis catalans que la Direcció General del Cadastre ha estat realitzant recentment. En alguns casos, aquesta regularització ja s’ha aplicat, mentre en d’altres és en curs o es preveu que s’iniciï.

La regularització dels valors cadastrals i l’augment conseqüent de l’IBI afecta a construccions d’explotacions agropecuàries: com granges, dipòsits, magatzems, entre d’altres. Els augments del valor cadastral poden ser molt elevats i pot arribar, en alguns casos, a nivells de 10 o més cops del valor previ. El nou valor cadastral, base per al càlcul de l’IBI, fa que la factura fiscal es vegi molt incrementada i esdevingui un problema.

Cal recordar que el sector primari ha perdut importància a la nostra comarca i, en concret, a La Seu d’Urgell. Òscar Ordeig, portaveu de Compromís X La Seu, creu que“aquests augments sobtats i desproporcionats en un impost com és l’IBI, no relacionat amb la renda o ingrés que s’obté de l’explotació, no son positius pel sector primari a La Seu”. Ordeig opina que “cal actuar per a què la regularització cadastral en curs no perjudiqui encara més un sector que està patint una davallada dramàtica en la renda agrària i en el nombre d’explotacions als darrers anys”.

El grup municipal Compromís X La Seu considera indispensable una actuació contundent de caràcter urgent des de l’Ajuntament de La Seu adreçada a la bonificació d’aquest impost, compensant la desproporcionada pujada que està succeint. Per això, Compromís presentarà en el proper Ple Municipal de La Seu d’Urgell una moció per tal de que el Consistori urgellenc aprovi l’aplicació del coeficient mínim legal i les bonificacions que siguin possibles per tal de compensar la pujada de l’IBI rústic.

(Text: Compromís)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.