centre hisotirc seuEl grup municipal de Compromís X la Seu a l’Ajuntament ha presentat una moció de plenari amb un paquet de mesures i accions per tal de millorar la imatge i la dinamització del centre històric de la ciutat.

Des del mateix grup municipal, es recorda que el nucli antic és l’ànima de la ciutat i en els darrers anys ofereix una imatge degradada, el que va en detriment de la qualitat residencial i l’activitat comercial i turística. Els porxos, les cases tradicionals d’estructura urbanística medieval i els nombrosos romanents medievals de la seva arquitectura li donen molt atractiu pels nostres visitants.

Igualment hem de constatar que molts aspectes negatius desfiguren aquesta valuosa zona urbana: botigues tancades arreu amb aparadors abandonats i amb persianes baixades, construccions sense acabar en els porxos centrals, defecacions habituals de cagades i pixades gos, sorolls descontrolats, parets despintades de moltes de las cases, nombrosos pisos tancats sense habitar i proliferació d’activitats incíviques i il·legals.

Algunes mesures urbanístiques podrien haver facilitat la regeneració urbana del carrer, però pel moment només s’aprecia l’augment d’edificabilitat en alguns habitatges puntuals. Altres mesures urbanes ornamentals, com el foment de flors en els balcons de carrer, podien haver estimulat l’atractiu arquitectònic i el conjunt del paisatge urbà.

En contrapunt, l’equip de govern municipal ha pressupostat i projectat la construcció d’una galeria sense sentit, per obrir el carrer dels Canonges directament al carrer Lluis de Sabater. Als costos econòmics s’han d’afegir els costos de sacrificar una casa tradicional, documentada ja en el primer cadastre urbà de 1716, i ben ambientada amb uns balcons de baranes de forja. La pretesa galeria té tots els números per crear un espai brut, fosc i sense cap atractiu, i possiblement desnivellat entre un i altre carrer. Una desafortunada intervenció al nucli històric de la ciutat, que en res millora l’accessibilitat per turistes o residents.

Davant de la imminència de la temporada turística, el grup municipal Compromís X La Seu considera indispensable una actuació contundent de caràcter urgent adreçada a la millora integral de la imatge del centre històric. A tal fi, en el proper Ple municipal presentarà una moció sotmesa a votació on es realitzen cinc propostes clares per a que el Centre Històric de la ciutat pugui lluir com es mereix i que, a més, no es malbaratin diners públics en obres innecessàries. Les propostes presentades i que es sotmetran a votació son:

1.      Repintar els porxos del Carrer Major i del Carrer dels Canonges, després de més d’una dècada de deteriorament i abandó.

2.      Impulsar l’embelliment floral de façanes i balcons.

3.      Intensificar l’esforç de neteja de carrers i places, especialment els caps de setmana.

4.      Incrementar el control dels actes incívics, destacant, entre d’altres, la incomoditat dels veïns per la música a alt volum procedent de particulars.

5.      Estudiar la conveniència a dedicar a les actuacions contingudes en els punts anteriors els diners pressupostats destinats a l’innecessari foradament del peu del Carrer Canonges i, per tant, cancel·lar l’inici de la citada obra.

El portaveu de Compromís X La Seu, Òscar Ordeig, que ja va proposar recentment en Junta de Govern Local una millora de la neteja en els caps de setmana, creu que “entre tots hem de treballar per a que el record que tinguin els visitants de La Seu no sigui el d’una ciutat deixada, bruta i poc acollidora; La Seu hauria de ser un referent en civisme i qualitat urbana per atreure turistes i generar activitat econòmica”.

(Text: Compromís)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada