Completat el nou mural d’art urbà de Castellciutat

Nou mural d'art urbà de Castellciutat, obra d'Arnau Orobitg, al carrer del Mercadal
Nou mural d’art urbà de Castellciutat, obra d’Arnau Orobitg, al carrer del Mercadal (RàdioSeu)

Castellciutat ja compta amb un nou mural d’art urbà. L’artista i pastor Arnau Orobitg ha completat aquesta setmana, al carrer del Mercadal, la creació que havien escollit els veïns i veïnes i que en aquesta ocasió, precisament, està dedicada a l’últim pastor i l’últim ramat d’ovelles que hi ha hagut al centre del poble.

El muntatge es pot veure precisament a la façana de la casa on es guardava aquest ramat, que des de 1969 i fins a l’any 2007 passava cada dia pels carrers de la part alta del nucli. Quan el pastor que se’n cuidava va morir, es va perdre aquesta activitat tradicional a l’interior de Castellciutat. Orobitg va començar-ne l’execució ara fa poc més d’un mes i, després d’uns dies de pausa, aquest començament d’any l’artista andorrà n’ha polit els últims detalls. Així, ara ja es pot veure completat.

El nou mural s’afegeix als altres que s’han impulsat aquests darrers anys i a les fotografies històriques que també hi ha repartides pel poble. L’última d’aquestes imatges antigues en blanc i negre s’ha estrenat també aquesta tardor, a la plaça de Josep Moragues, i s’hi pot veure un caramellaire bevent amb bota, acompanyat d’altres cantaires i veïns.

De fet, actualment Castellciutat ja compta amb una ruta que permet als visitants conèixer tots aquests murals i fotografies. A l’entrada del poble pel Camí de la Seu, des del 2021 hi ha un plafó que informa dels llocs on estan ubicats. En aquest mateix indret també hi ha una de les fotos, dedicada al ball de la Marsellana i l’Esquerrana, i un dels murals, el que l’artista urgellenc Oriol Garreta ‘B:K’ va elaborar aquell mateix any i que està protagonitzat per un càntir. ‘B:K’ també és l’autor del mural ubicat al carrer del Doctor Robert, al costat dels antics estudis de RàdioSeu, que és sobre els caramellaires i que es basa en una foto de mitjan segle XX.

I a pocs metres, al carrer de Marc Comes, s’hi pot veure el primer mural i el més gran, que va fer l’any 2020 el conegut artista urbà Roc Blackblock i que homenatja el ball de l’Esquerrana. Aquesta creació ocupa una façana de l’edifici de Cal Duat, on també hi ha dues fotografies de la Festa Major de començament del segle XX. D’altra banda, al final del carrer Doctor Robert, a prop de la plaça de l’Ajuntament, s’hi pot contemplar com era aquest indret ara fa més de cent anys, també mitjançant una foto antiga.

Per a donar continuïtat al projecte, els veïns han creat una comissió i actualment ja preparen properes actuacions, que igualment faran referència a tradicions i records del poble.

TOTES LES NOTÍCIES