El  jutjat d’instrucció número 1 de la Seu d’Urgell ha acabat aquest començament de setmana la investigació per un presumpte delicte d’estafa per part de Fernando Blanco i Marga Garau, i conclou que hi veu indicis de delicte. Així ho recull la interlocutòria en què es demana a les parts que demanin l’obertura del judici oral en un termini de deu dies, tot presentant els seus escrits d’acusació o bé la petició de sobreseïment del cas.

En aquesta interlocutòria, a més, es concreta que, segons la investigació dels Mossos d’Esquadra, la xifra que els investigats haurien recaptat s’eleva fins a 1.111.317 euros en donatius per al tractament mèdic de la seva filla, que pateix una malaltia rara, a través de comptes bancaris. No s’ha pogut establir, però, la quantitat que podrien haver recaptat en efectiu. Dels 1,1 milions, concreta l’escrit, la parella ja se n’hauria gastat 792.417 euros, bàsicament per a despeses particulars.

Segons el jutjat, després de les investigacions, hi ha prou indicis que apunten que els dos encausats havien estat dedicant-se conjuntament i de manera acordada a “orquestrar una estafa utilitzant la seva filla malalta d’onze anys”. Els investigats, hi afegeix, “van fer ús de la seva filla, menor, diagnosticada de Tricotiodistrofia, per recaptar fons amb l’excusa de destinar-los al seu tractament”, continua l’escrit. La manera de fer-ho, recull la interlocutòria, va ser anant a programes de televisió, concedint entrevistes a diversos mitjans i a través d’actes benèfics amb públic en directe, amb arguments diversos per sol·licitar donacions i amb un únic punt en comú: “la seva falsedat”, assegura el jutge.

Segons la interlocutòria, els pares només han acreditat una despesa mèdica privada per valor de tan sols 4.000 euros. Segons els investigats, la resta de diners gastats els haurien invertit en suposats doctors o clíniques, sense aportar dades que acreditin la veracitat d’aquestes declaracions. També ha quedat acreditat, segons el jutge, que la malaltia de la menor és genètica i que no se’n coneix la cura. Tot i això, es desmenteix que la malaltia generi un risc imminent de mort de la menor, tal com els pares asseguraven.

De la fase d’instrucció també es desprèn, segons el jutge, que la parella no tenia cap més ingrés que les donacions que rebia i que els pares de la Nadia utilitzaven aquests diners per pagar factures tant del supermercat com d’hotels o restaurants on anaven. Fins i tot utilitzaven els diners de les donacions per comprar articles en botigues d’electrònica, per adquirir un cotxe i per pagar el lloguer de la casa unifamiliar on vivien, al municipi alturgellenc de Fígols i Alinyà, prop d’Organyà.

Fernando Blanco, segueix a la presó de manera provisional i Marga Garau és en llibertat amb càrrecs, per aquests fets, que es van destapar l’any 2016, quan la nena tenia onze anys, a Organyà, el poble on la menor anava a escola. El municipi s’havia bolcat intensament en diverses campanyes per recaptar fons. La nena viu ara a càrrec de familiars ja que el jutjat va retirar la custòdia als pares.

Ràdio Seu

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada