Commemoració a la Seu dels 30 anys de l’aprovació de la Llei d’Alta Muntanya

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila, ha defensat aquest dissabte la funció del consells comarcals a les zones de muntanya. Vila ha qualificat aquests ens “d’imprescindibles” i n’ha lloat la seva tasca a l’hora de mancomunar i donar servei als petits municipis. Alhora, ha advocat per donar més protagonisme al consell d’alcaldes en la seva governança, en detriment dels consellers comarcals.

El conseller català ha fet aquestes declaracions durant l’acte de commemoració dels 30 anys de l’aprovació de la Llei d’Alta Muntanya i dels Consells Comarcals de muntanya, que s’ha dut a terme a la Sala de Sant Domènec de la Seu. La celebració ha comptat amb la presència de representants dels nou consells que es van constituir gràcies a la llei del 83: el de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya, la Garrotxa, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Solsonès i el Ripollès.

Revisió de la Llei d’Alta Muntanya

En el cas de la Llei d’Alta Muntanya, Santi Vila ha remarcat la necessitat de revisar-la. Segons ha indicat, “tot i que va suposar un gran avenç per al territori, cal adaptar-la a les necessitats actuals”. I ha assenyalat: “Després d’un gran esforç en infraestructures ara cal pensar en com fer que la gent es quedi al territori”. La Generalitat té previst que l’avantprojecte d’actualització de la llei estigui llest aquest any per iniciar la seva tramitació parlamentària.

L’acte de commemoració ha consistit en els parlaments de l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, i del secretari de Territori i Mobilitat, Ricard Font. També s’ha dut a terme la projecció d’un audiovisual explicant els “30 anys de prestació de serveis des del territori”. El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llàtzer Sibís, ha fet la lectura d’un manifest de suport als actuals Consells en nom de tots els presidents. Santi Vila ha clos l’acte.