Comencen les obres de restauració de la Catedral de la Seu

El Ministeri d’Educació, Cultura i Esport del govern espanyol ha anunciat la inversió de 685.911,83 euros per a les obres de restauració del conjunt arquitectònic de Santa Maria d’Urgell, a la Seu. La Catedral va ser declarada Monument historicoartístic d’interès nacional l’any 1931 i les obres han estat promogudes per l’Institut del Patrimoni Cultural d’Espanya dins el Pla Nacional de Catedrals. Es preveu que les obres, incloses dins el Pla Director de la Seu d’Urgell, es desenvolupin en el termini de dotze mesos.

Els treballs plantegen la restauració i rehabilitació d’elements estructurals del conjunt arquitectònic, així com també l’embelliment de l’entorn. Les obres pretenen garantir l’estanquitat de les cobertes de l’absis, cimbori i torres de la catedral, així com també la restauració de les ales nord, oest i est i les parets interiors del claustre, i la coberta i el ràfec de fusta de l’Església de la Pietat.

La intervenció preveu una nova construcció de canals i baixants per a la recollida d’aigües pluvials i la restauració dels forjats de la coberta. També és prevista la construcció d’una galeria ventilada; una nova pavimentació a la zona enjardinada de la façana nord, i la restauració de l’arrebossat a les voltes dels campanars, escales i estances. Finalment, també es farà la neteja dels diferents elements escultòrics i la restauració dels graons de pedra.  
  
La Catedral de Santa Maria d’Urgell, del segon romànic, va ser començada per Sant Ot entre els anys 1116-1122, però l’empenta definitiva en la seva construcció va arribar l’any 1175, quan el mestre d’obres Ramon Lambard es va comprometre a coronar l’obra i aixecar el cimbori i les torres en el termini de set anys. Al llarg dels segles, la catedral va anar incorporant afegits segons els gustos de les diferents èpoques. Però les restauracions dels anys 1915-1919, 1952-1955, 1967-1973 i la darrera intervenció els anys 1996-1999 han fet possible que la Catedral sigui admirada com un dels monuments més purs i impressionants del romànic. L’any 1905 va ser honrada amb el títol i la dignitat de Basílica menor.  

L’actual catedral no és la primera: reposa sobre un llit de catedrals enterrades. La primera va ser la de Sant Just (segle VI) i seria d’estil visigòtic. La segona catedral, aixecada durant el segle IX, era preromànica. La tercera i penúltima va ser la de Sant Ermengol, del primer romànic que va ser consagrada el 1040. L’any 1100 el Bisbe Sant Ot la qualificava de “gairebé ruïnosa “ i demanava donatius per refer-la. 

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.