Comencen els treballs per extreure l’esquelet d’un petit vertebrat a Coll de Nargó

L’Institut Català de Paleontologia (ICP) Miquel Crusafont ha iniciat aquest dilluns una excavació a Coll de Nargó per extreure l’esquelet fòssil d’un petit vertebrat d’uns 65 milions d’anys, descobert fa un temps a la partida de Pinyes, a la vall del riu de Sallent, per Francesc Pérez Peralba, dels Amics dels Dinosaures de l’Alt Urgell (ADAU).

Els investigadors destaquen la importància d’aquesta troballa, prop del Mirador del Cretaci, ja que podria tractar-se d’una petita cria de dinosaure, d’uns 40 centímetres com a màxim i que d’adulta podria haver superat els 10 metres de longitud i els 3 d’alçada. Tanmateix, el cap del departament de recerca del Mesozoic i del departament de Faunes del Neogen i Quaternari de l’ICP, Àngel Galobart, no descarta la possibilitat que fos un depredador que s’alimentava dels ous.

Les conclusions sobre la identitat del vertebrat se sabran quan finalitzin els estudis, però ningú qüestiona que aportaran més dades sobre els dinosaures que van fer les postes a la zona.

En el procés d’extracció s’ha constatat cinc o sis vèrtebres i diversos ossos que podien ser del braç de l’animal, que està envoltat de closques. De moment, s’ha iniciat l’elaboració d’un motlle de silicona per protegir el fòssil, que s’estreurà en un bloc de pedra. Un cop finalitzada l’excavació, l’esquelet es traslladarà al laboratori de l’ICP, on es reconstruirà.

Col.laboració institucional i dinamització territorial

El regidor de l’Ajuntament de Coll de Nargó, Rafel Ferré, ha agraït la col.laboració de les entitats i col.lectius que han fet possible aquesta excavació al jaciment de Pinyes, i n’ha destacat la importància tant des del punt de vista científic com de dinamització del territori.

Antoni Lacasa, de la Secció de Geo-paleontologia de l’IEI, ha expressat l’ajut incondicional als experts, a l’espera de saber la identitat definitiva de la troballa.

Per la seva banda, Joan Escuer, president de la Delegació de Catalunya del Col.legi de Geòlegs i membre de l’ADAU, que duu a terme prospeccions periòdiques, ha qualificat la presència de l’esquelet “d’esperançadora”. “Ara s’haurà d’aclarir si és o no un petit dinosaure, però sigui com sigui, se sabrà més coses de la història del jaciment i els dinosaures que hi van posar els seus ous”, ha dit.

Més excavacions al Pirineu

L’excavació a Coll de Nargó és la primera de la campanya de juny a setembre de l’ICP. Se’n faran altres al Pallars Jussà i a la Noguera. Els investigadors destaquen la importància de la zona, amb més de 5 milions d’anys d’història dels dinosaures.

Els resultats científics que s’obtenen són molt seguits per la comunitat internacional perquè Catalunya es proposa com un dels pocs llocs al món per comprendre què passava just abans de l’extinció que es va produir fa uns 70 milions d’anys i que va acabar amb la presència dels dinosaures a la terra.