El cap de Govern, després de la reunió de Consell de Ministres extraordinària celebrada aquest dilluns al matí, ha anunciat que ja s’han començat a instal·lar les mesures de contenció a la zona afectada propera a la CG1. L’actuació, provisional, consisteix en la col·locació de diferents elements, com una paret de formigó i pilars metàl·lics. A més, des de primera hora del matí ja es permet el pas de camions i autocars per la via, d’un en un i amb el control de la policia. Els vehicles que transportin mercaderies perilloses han de seguir passant per la frontera francoandorrana. Es manté la previsió d’obertura dels carrils habituals de la CG1 per dijous, una vegada acabades les obres i sempre que els informes tècnics així ho confirmin.

En la reunió de Consell de Ministres també s’ha aprovat la declaració d’emergència per tal de poder fer la contractació directa per dur a terme totes les actuacions a la zona afectada. Tal com ha explicat Xavier Espot en roda de premsa, en la mateixa sessió extraordinària de Govern s’ha acordat impulsar noves mesures reglamentàries de control en totes les actuacions urbanístiques per extremar la seguretat davant dels riscos naturals i en el control dels ancoratges.

Així, per exemple, en el reglament de construcció s’especificarà que dins les obligacions dels propietaris de mantenir les edificacions, parcel·les i instal·lacions en correctes condicions, s’han de fer inspeccions i revisions de tots els elements d’una manera periòdica. D’altra banda, no es podran atorgar llicències de moviments de terres destinades a una edificació si aquests moviments no estan integrats dins de la llicència d’edificació. A més, en cas que no s’iniciï l’edificació dins d’un període encara per definir, la llicència caducarà i el titular tindrà l’obligació de restituir el terreny al seu estat original.

Per la seva part, des del ministeri d’Ordenament Territorial, el titular de la cartera, Jordi Torres, i el director del departament, Manel Riera, han relatat la cronologia dels fets i les actuacions que s’hi han dut a terme. A més, han explicat que ja s’està elaborant l’informe que ha de determinar la nova catalogació de la zona després de l’esllavissada, que permetrà extreure’n les actuacions definitives sobre el terreny. El cap de Govern també ha afegit que el Gabinet Jurídic estudia si s’han d’aplicar accions posteriors relacionades amb l’esllavissada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada