Comencen els tràmits per a la candidatura de Patrimoni de la Humanitat que inclou la Catedral de la Seu

L’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, ha valorat positivament l’inici dels tràmits per a la presentació de la candidatura per a Patrimoni Mundial de la UNESCO, sobre els testimonis materials de la construcció del Coprincipat d’Andorra. Aquesta proposta transfronterera inclou la Catedral de la Seu d’Urgell i ha de permetre que el temple urgellenc rebi el reconeixement de Patrimoni de la Humanitat.

El començament del procés administratiu pel que fa al Principat el va fer públic aquest dimecres el Govern andorrà i, de la seva part, l’Ajuntament de la Seu té previst explicar de manera als grups municipals i a les entitats implicades els detalls de la part de la candidatura que correspon a la Catedral. En declaracions a RàdioSeu, Albert Batalla ha recordat que al llarg dels darrers quatre anys s’ha fet “un treball silenciós però efectiu” per preparar el projecte a nivell tècnic per tal que es pugui presentar a la UNESCO una proposta “sòlida” i amb possibilitats clares de ser reconegut per l’organisme internacional.

Andorra ja ha iniciat els tràmits administratius i polítics i ha avançat que properament faran el mateix els estats espanyol i francès, que han de ser els encarregats de presentar a la UNESCO la proposta de reconeixement de la Catedral de la Seu d’Urgell i el Castell de Foix, els dos monuments inclosos a la candidatura fora del Principat. El ministre portaveu del Govern andorrà, Jordi Cinca, va explicar dimecres que aquesta “candidatura transnacional sobre el llegat monumental, repartit entre els territoris pirinencs dels tres estats, testimonia un procés únic de la història de la construcció política i territorial europea, com és la creació del Coprincipat d’Andorra”.

El gener del 2015 va tenir lloc una trobada, convocada pel Ministeri de Cultura amb representants institucionals de la Seu d’Urgell i de Foix, en la qual es va acordar dur a terme aquest estudi que s’ha elaborat per part d’un equip multidisciplinari i multinacional format per professionals dels territoris, institucions i entitats involucrades. El document tracta, de manera preliminar, els aspectes fonamentals de tota candidatura a patrimoni mundial, que poden ser suficients i raonablement il·lustradors per prendre una decisió sobre l’oportunitat i el recorregut d’aquesta proposta.

La inscripció a la llista indicativa és el pas previ a la preparació de la candidatura per a la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO. Els béns han d’estar inscrits a les llistes indicatives dels tres estats durant un període de com a mínim un any. El lideratge del projecte recaurà sobre el Principat.

Onze edificis a Andorra

Els monuments andorrans que formen part de la proposta són les esglésies de Sant Joan de Caselles, Sant Romà de les Bons, Sant Martí de la Cortinada, Sant Climent de Pal, Santa Coloma, Sant Serni de Nagol i Sant Miquel d’Engolasters, la Torre dels Moros, el Jaciment del Roc d’Enclar, el Jaciment de la Roureda de la Margineda i la Casa de la Vall. Les prioritats del Ministeri de Cultura per al 2019, pel que fa als entorns de protecció, seran els dels monuments que figuren dins la candidatura i que actualment encara no tenen entorn definit, però gaudeixen de la protecció cautelar de 20 metres que marca la Llei de Patrimoni Cultural, de la qual la UNESCO es coneixedora.

TOTES LES NOTÍCIES