Aquesta setmana ha fet un any de la intoxicació de més de 4.000 persones per beure aigua provinent del brollador d´Arinsal. Gairebé 700 d´aquestes es van unir en una demanda col·lectiva i seran indemnitzades econòmicament. Paral·lelament, segueix la investigació per determinar com es va produir la contaminació de l´aqüífer.

Les indemnitzacions als afectats per l´afer d´Aigües del Pirineu, procedent d´Arinsal, ja s’han començat a pagar. En total 659 persones van sumar-se a la demanda col·lectiva. Se’ls assigna una quantitat de diners diferent en funció de com acreditin que van veure´s afectats per el brot de gastroenteritis. Així, els qui tinguin certificat de baixa laboral rebran 59 euros per dia més despeses farmacèutiques, els qui no van tenir baixa però poden acreditar amb un informe mèdic que van patir el brot (la gran majoria, unes 400 persones) rebran 222 euros, i els qui només disposin d´un certificat de l´empresa els corresponen 15 euros per despeses farmacèutiques.

El Govern es troba en procés de fer un estudi per determinar com es va contaminar l’aqüífer. Ara fa unes setmanes es va tenyir el riu amb un colorant per saber l´abast de les filtracions. Per bé que la substància no era nociva, sí que va deixar una imatge força impactant. Recordem que les primeres anàlisis que van fer-se a l´aigua, tot just després d´aparéixer el brot, ja van apuntar que la font estava contaminada per un norovirus fecal.

Els estudis tenen una durada de quatre mesos i han costat a l´executiu gairebé 68.000 euros. El tancament de la planta va acabar provocant la fallida d´Aigües del Pirineu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada