El dijous 21 de febrer s’estrena el novè cicle de l’ONCA al Palau de la Música Catalana. La Fundació ONCA hi presenta una temporada estable de tres concerts sota la batuta del director de la formació, Gerard Claret. En aquesta edició, que se celebrarà del 21 de febrer al 18 d’abril del 2013, els concerts tindran lloc els dijous a les 8 del vespre al Petit Palau.

El primer dels tres concerts, titulat The Beatles a la barroca, se centra en el compositor, director i pianista Peter Breiner, conegut arreu del món pels seus originals i divertits arranjaments per a orquestra de cambra. Breiner té predilecció pels temes de música pop dels Beatles i, sobretot, per les obres de Paul McCartney i de John Lennon. El compositor agrupa diversos temes del grup de Liverpool en quatre grans concerts en clau barroca. Els tres primers són a l’estil de Händel (Concerto Grosso), Vivaldi (Les quatre estacions) i Bach (Suite núm. 2), respectivament, i el darrer no té cap referència concreta. Lluny d’escriure dulcificacions orquestrals, el compositor construeix un diàleg entre dos estils distants en el temps: el pop i el barroc.

En el segon concert, L’ONCA i Guinjoan, la formació andorrana dedica el seu programa al músic català de 80 anys Joan Guinjoan, compositor resident del Palau, amb dos obres escrites per a cordes: Díptic per a 8 violoncels i Ambient número 1 per a cordes. El programa es completa amb La nit transfigurada de Schönberg, una figura clau i imprescindible a l’hora de valorar i d’entendre la història i la situació actual de la música clàssica. És, probablement, l’obra més coneguda del compositor. El seu lirisme i les seves harmonies cromàtiques porten la tonalitat al límit. En aquesta ocasió l’ONCA serà dirigida, per primera vegada, per Nacho de Paz, un dels directors espanyols més prometedors i més formats de la seva generació.

El concert que clou el cicle, De Catalunya a Amèrica, presenta obres de dos compositors del segle XX d’estètiques molt diferents: el català Joan Manén i l’americà George Gershwin. L’any 1998 l’ONCA va efectuar per a la discogràfica Nimbus el primer enregistrament mundial de les Miniatures del compositor català. Es tracta d’una obra estructurada en set episodis que es poden interpretar de forma aleatòria pel seu caràcter independent, la major part dels quals fan referència al segle XVIII des del punt de vista musical. Manén fou un músic polifacètic mundialment famós, sobretot per la seva faceta com a violinista, i que conegué l’èxit i la fortuna en una constant activitat internacional. De George Gershwin, creador de la mítica Summertime, inclosa a Porgy and Bess, se n’escoltarà en aquest concert una versió per a clarinet i cordes que comptarà amb la participació del solista internacional Michel Lethiec.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada