Comença l’hivern astronòmic

hivern-1 Ja és oficial. Aquesta tarda a les 18 hores i 11 minuts hem entrat a l’hivern astronòmic. La nova estació és la més curta de l’any: durarà 88 dies i 23 hores i acabarà el 20 març del 2014 amb l’equinocci de primavera.

El dia del solstici d’hivern correspon al de menor durada de l’any, amb sis hores de diferència respecte del dia més llarg de l’any, que serà el 21 de juny. El passat equinocci d’estiu va durar 15 hores i 11 minuts. A l’Antàrtida des d’avui es dóna el fenomen del sol de mitjanit, en què el Sol és visible per sobre de l’horitzó durant les 24 hores del dia.

Pel que fa a futures condicions astronòmiques, el 4 de gener viurem el periheli, és a dir, el dia en què el Sol i la Terra estan més propers entre si al llarg de l’any. A causa d’aquesta proximitat, durant l’hivern la Terra es mou més ràpidament i per tant la durada de l’hivern és més curta que la de les altres estacions.

El cel hivernal estarà dominat per la presència de Venus, Mart i Saturn abans de l’alba, i Júpiter i Mart després de la posta de sol. Un altre fenomen visible des de la Terra serà la pluja de meteors de les Quadràntides, amb un màxim cap a la nit del 3 de gener.

TOTES LES NOTÍCIES