Comença el desmuntatge dels frescos de Santa Coloma amb la vista posada en un espai definitiu

Els desmuntatge dels frescos de Santa Coloma per al seu trasllat provisional al taller de restauració d’Aixovall arran de les obres de construcció de l’edifici ‘The Cloud’ ha començat aquest divendres al matí. Durant el dia es clourà el desmuntatge i la setmana que ve es farà el trasllat a la nova ubicació, on s’ha habilitat una sala amb mesures especials. Aquest trasllat es fa amb la vista posada en la construcció d’un espai que pugui acollir, de manera definitiva, aquestes pintures. D’aquesta manera, des del Govern es negocia, de manera conjunta amb el Comú d’Andorra la Vella, per poder ubicar aquest espai museístic a l’actual aparcament comunal de Santa Coloma al davant de l’església, que és d’un privat, ja que es considera la ubicació “idònia”. La voluntat seria que ja al 2018 aquest projecte pogués estar finalitzat. Mentestrant, a través de la iniciativa Actua, les pintures han estat digitalitzades i es poden veure a Google Maps. Un altre projecte podria ser la seva projecció a la ubicació original.

Els frescos de Santa Coloma abandonen l’antiga caserna dels Bombers per estar, durant un període temporal, al taller de restauració que Patrimoni Cultural té a Aixovall. Aquest divendres al matí ha començat el desmuntatge de l’estructura que suporta aquestes pintures murals i la setmana que ve se’n farà el trasllat, que ha estat necessari arran de les obres de construcció de ‘The Cloud’. Aquest desmuntatge es fa mentre des del Govern s’han començat els treballs per trobar una ubicació definitiva a aquestes pintures. Es vol que sigui el més a prop possible de l’església de Santa Coloma i per això es creu que la ubicació “idònia” seria l’aparcament comunal que es troba tot just al davant i que és d’un privat.

És per això que des de l’Executiu, de manera conjunta amb el Comú de la capital, s’han iniciat les negociacions amb el propietari per veure si és possible arribar a un acord que permeti la construcció en aquest espai d’un edifici que encabeixi les pintures. Des de l’Executiu es recorda que aquest any ja hi ha una partida de 50.000 euros per dur a terme els estudis escaients i que la voluntat seria que al 2018 aquesta estructura fos una realitat, tal com ha comentat el coordinador de Patrimoni Cultural, Ricard de Deus, afegint que es tractaria d’un edifici de nova planta amb un espai “exclusiu” per a les pintures murals.

La cap de Conservació de Béns Mobles, Berna Garrallà, ha destacat que les pintures estan muntades sobre una estructura que es va fer a Alemanya “de tal manera que simulessin l’absis” original, amb la mateixa forma i mides. Així, els tècnics han hagut de visionar el vídeo del muntatge, que és “molt savi”, per saber com desmuntar aquest “puzle”. D’aquesta manera, Garrallà ha destacat que “no és complicat sinó delicat” i el moment que ho és més, ha afegit, és quan se separa la part de dalt (que és on hi ha la part policromada) de la de baix (estucats), ja que aquesta estructura ha estat muntada “sense moure’s” durant molts anys (des del 2007). També ha volgut deixar clar que no hi ha “perill” per als frescos tot i que s’ha de procedir amb “molta cura” per evitar que hi pugui haver cops o alguna ratllada durant el trasllat.

Així, la setmana que ve aquestes pintures seran traslladades a Aixovall, on s’ha habilitat  una sala especial” amb control de temperatura, climàtic i d’humitat relativa” perquè es conservin en unes condicions òptimes i també amb mesures de seguretat. Caldrà anar-les supervisant per assegurar que no hi hagi variacions “climàtiques” que les puguin afectar.

Garrallà ha especificat que l’estructura d’alumini amb les pintures es va construir ja que havien de ser exposades al Museu Prussià i que van estar, durant molt temps, enrotllades com si fossin “tapissos”. Per tant, es considera que quantes menys intervencions hi hagi serà millor i creu que aquest suport actual ja seria ideal per poder-les exposar de manera definitiva.

De manera paral·lela a aquest trasllat, a través de la iniciativa Actua, Google ha digitalitzat aquestes pintures que ja es poden veure a Google Maps. Aquestes imatges en alta resolució poden tenir “múltiples usos” i un seria la projecció a l’església de Santa Coloma, per poder comprovar com seria la seva ubicació original.

Text i foto. ANA

TOTES LES NOTÍCIES