El curs escolar 2018-2019 arrenca amb una xifra similar d’alumnes a la que es va registra l’anterior, és a dir, uns 11.000, 4.392 dels quals han optat pel sistema educatiu andorrà. De fet, aquest sistema, tal com explica la directora del departament d’Escola Andorrana i Formació Andorrana, Ester Vilarrubla, ha experiment un increment aquest curs d’un centenar d’alumnes, la qual cosa satisfà els responsables que ho atribueixen a “molts factors” com l’increment de la població o que sigui “una opció força escollida per les famílies”. Una de les principals novetats en aquest sistema educatiu és que el Pemsea arriba al segon cicle de primera ensenyança i també al segon curs de batxillerat.

L’increment d’alumnes, tal com explica Vilarrubla, s’ha donat especialment en els nivells superiors, és a dir, segona ensenyança i batxillerat, arran del creixement que el sistema educatiu andorrà va experimentar en un cert moment, tot i que hi ha alguna escola en què s’ha obert alguna classe de maternal i no se n’ha tancat cap, tal com havia passat anys anteriors. El volum de docents, però, es manté malgrat aquests increments ja que, tal com a comentat Vilarrubla, s’ha augmentat el volum d’alumnes per classe i hi ha una nova distribució arran de la implantació del Permsea.

Precisament l’arribada del pla estratègic per a la renovació i millora del sistema educatiu andorrà al segon cicle de primera ensenyança i el segon curs de batxillerat, és la principal novetat pedagògica d’aquest curs escolar. Això farà que hi hagi “la primera promoció que sortirà ja amb totes les novetats que representa el Permsea”, com la nova prova de batxillerat, tal com ha recordat Vilarrubla. Precisament aquesta implementació del Permsea a segon cicle serà “el principal repte” que el director de l’escola andorrana de Sant Julià de Lòria, Isaac Benchluch, creu que hauran d’afrontar el curs 2018-2019. Suposarà “un canvi metodològic que no de filosofia” i creu que “agradarà molt” als alumnes, ja que suposarà una nova manera d’aprendre. Benchluch creu que l’experiència de tercer cicle farà que aquest pla estratègic arribi amb èxit a segon cicle. En aquest centre escolar han començat el curs uns 220 alumnes; es tracta de xifres que es mantenen en els darrers anys.

Pel que fa a les millores als diferents centres escolars, Vilarrubla ha remarcat que la més important és la que s’ha iniciat aquest estiu a l’escola andorrana de Santa Coloma, uns treballs que es duran a terme al llarg del curs. Es tracta d’una obra “llarga però que l’edifici es mereixia” i a la qual s’estan destinant molt “temps i diners”. A banda, s’han fet petites obres a d’altres centres com ara al pati de l’escola andorrana de primera ensenyança d’Encamp.

De fet, ja durant el Dia de Meritxell, el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover, va destacar les obres de l’escola andorrana de Santa Coloma com l’element més destacat d’aquest nou inici de curs, perquè alumnes i professors hi hauran de conviure els propers mesos. Amb tot, va assegurar que les aules estan “a punt”.

Així mateix, va ressaltar que un dels objectius serà fomentar els “elements conjunts” entre els tres sistemes educatius, pel que fa a activitats i fins i tot “treballar la mobilitat de professors” entre l’ensenyament andorrà, el francès i l’espanyol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada