Comença el compte enrere per a les eleccions comunals

 

Tots estem cridats a servir. Tots hem d’interrogar com desenvolupem en les nostres vides l’estar pendents dels altres. Tots ens hem de sentir corresponsals de tot allò que no funciona adequadament en la nostra societat.

El que ens passa habitualment a les persones és que la coresponsabilitat no és un terme que hagi calat en les nostres vides i tendim, gairebé sempre, a responsabilitzar els altres dels nostres problemes. Es tracta d’un mecanisme de defensa perquè sentir-nos corresponsals suposaria una tasca més a sumar en el nostre fer diari.

Si la coresponsabilitat la situem en el pla polític probablement tingui, encara, menys sentit.

Estem acostumats a votar més amb el cor i amb la passió que des de la raó. Votem i, normalment, ens oblidem.

Molt poques vegades, siguem sincers, ens parem a pensar i a reflexionar sobre el nostre vot. La nostra democràcia necessita que els ciutadans ens impliquem i actuem amb coresponsabilitat, tant a l’hora de dipositar la papereta a l’urna com durant els quatre anys següents en què les persones elegides per a representar-hauran de treballar per complir amb allò que van dir que farien.

És molt important que desitgem ser corresponsals tant en el període electoral com en el seguiment postelectoral quan s’inaugura la legislatura corresponent.

Cal que siguem capaços de votar des de la raó. Des d’aquesta perspectiva cal intentar conèixer a qui volem votar. Si us plau, no dipositem el vot des de l’enuig i des del descontentament, des del que prometen ara.

Votem volent ser corresponsals.

Per aconseguir que els candidats per a les eleccions comunals elegits serveixin amb eficàcia és essencial que aquests hagin estat elegits des de la coresponsabilitat.

M’agradaria que els ciutadans pensessin molt a poc a poc a les sigles del partit que volen votar. Avui cal votar intentant raonar per què vull ser correspons amb el partit que vull que ens governi.

Per això el primer que hem de fer, com a ciutadans, és no escoltar les frases fetes pels departaments de màrqueting dels partits polítics. No prestar atenció als que només basen el seu discurs en promeses que no es podran realitzar. No tenir en compte els que només els preocupa arribar al poder a costa de basar el seu programa en la corrupció dels altres aprofitant-se de l’amargor que moltes famílies i persones viuen.

Si us plau, votem llegint els programes que els partits de les eleccions comunals han escrit per a desenvolupar, i valorem cadascun dels mateixos per després exigir-los que els compleixin. Però, al mateix temps, no oblidem que vivim en un món globalitzat i que l’acció política dels elegits per a representar-nos ha de basar-se en el diàleg, la comprensió, l’harmonia, l’escolta, el respecte i la història, sí la història que s’ha construït en legislatures anteriors; és a dir, la història democràtica.

Aquest país el Principat d’Andorra és, amb els seus desencerts i errors, un espai de convivència i de trobada excel·lent. Està, sobretot, sensible i preocupat pels seus ciutadans i per tots aquells que arriben de fora.

Té un gran esperit solidari.

Al meu entendre, ells o elles que aspiren al càrrec de cònsols han de complir i haurien de tenir: amor apassionat per la seva causa; ètica de la seva responsabilitat; mesura en les seves actuacions, i ser capaços de predir el que passarà demà; el mes que ve i l’any que ve i els restants quatre anys, que estaran en els seus càrrecs.

Som un gran país. Un país forjat en el treball i en el turisme. Un país governat, en el nostre període democràtic, per partits polítics i per polítics excel·lents.

Per votar a uns / es candidats / es ja un partit és important que la ciutadania examini si el que diu l’aspirant i el programa polític electoral en els seus apartats d’economia és coherent amb el que assenyala fins al moment.

Ens juguem molt en les Eleccions Comunals del 15 de desembre 2019, votem amb la raó i, sobretot, analitzant la coherència de les candidates i dels candidats, així com dels partits que exerceixen.

Reflexionar detingudament, com realment volem, que les nostres parròquies, s’han governat / a, pel partit, que realment ens toca en el cor i en la raó, tots són bons per a exercir com a tal, però com volen els ciutadans realment, de cada parròquia que siguin els que, exerciran com a cònsols, durant quatre anys?