vacada-1El planell de la Riba Escorxada, al Tarter, ha acollit aquest matí la tradicional vacada. Es tracta del reagrupament de tota la cabana bovina de Canillo per fer el sanejament oficial, és a dir, la comprovació de l’estat de salut del ramat. En aquesta ocasió hi havia 250 caps de bestiar.

El sanejament oficial de la cabana es fa a les parròquies on hi ha vacada comuna. Ha començat per Canillo però també es farà a Ordino, la Massana i Encamp. El ramat boví també el passarà. A Canillo es fa cada any al planell de la Riba Escorxada, al Tarter. S’aprofita que tots els ramaders de la parròquia tenen el ramat al mateix lloc per muntar la infraestructura que permeti comprovar l’estat de salut de la cabana. El director d’Agricultura, Landry Riba, explica que agafen mostres de sang a tots els animals “per fer les proves sanitàries de rutina i descartar malalties habituals en el bestiar boví”, ja que legalment n’han d’estar indemnes.

Enguany són 250 els animals analitzats. Durant els últims anys, el nombre de caps de bestiar s’ha mantingut i també les explotacions. Tot i així, Canillo és la parròquia amb més problemes de relleu generacional de l’activitat ramadera, ja que la mitjana d’edat dels titulars és molt elevada i sembla que no hi ha noves generacions disposades a seguir amb aquesta pràctica. Riba indica que l’edat supera ja els 60 anys “en una activitat que no deixa de ser física i en què els desplaçaments són importants cada dia”. Per això, diu, “hi ha preocupació i neguit i s’ha de treballar per engrescar gent més jove i que l’activitat es pugui mantenir”.

Encara no s’ha trobat la fórmula per engrescar els joves. Està clar, però, que ha de ser una combinació entre els incentius que pugui donar l’Administració i els privats, que han de saber trasmetre els atractius d’aquest mitjà de vida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada