Comèdia, escapisme, sàtira i drama per celebrar els 25 anys de la Temporada de Teatre conjunta

Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria han presentat aquest dilluns la 50a Temporada de Teatre conjunta, que enguany compleix 25 anys. S’han programat 8 espectacles de “primera línia”, amb apostes còmiques com el nou muntatge del duet Faemino y Cansado, però també propostes més arriscades com el nou espectacle de Guillem Albà o ‘Escape Show’, la primera producció teatral basada en el fenomen dels ‘scape room’. La Temporada també inclou una obra andorrana, ‘Sopar amb batalla’, de Lapsus Teatre, així com una proposta -‘Snorkel’, de la companyia la Virgueria- amb un actor andorrà, Isak Férriz. Per celebrar els 25 anys de temporada conjunta s’ha organitzat un col·loqui sobre l’estat de salut del teatre, la projecció d’una pel·lícula sobre el món escènic i una exposició retrospectiva que serà inaugurada per l’actor Joan Pera. Tant el cònsol menor d’Andorra la Vella, Marc Pons, com el conseller de Cultura de Sant Julià, Josep Roig, han destacat l’esforç que s’ha fet per mantenir el preu de les entrades, així com les accions que s’han posat en marxa per atreure públic més jove.

El 16 de febrer s’inicia la 50a Temporada de Teatre d’Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria que, tenint en compte que se’n programen dues cada any, celebra enguany els 25 anys d’història. El programa arrenca a Sant Julià de Lòria amb la comèdia familiar ‘Avui no sopem’ dirigida per Pep Anton Gómez, sobre les dificultats d’un matrimoni jubilat per portar una vida més tranquil·la. La cap de Cultura de Sant Julià de Lòria, Laura Rogé, ha destacat la bona posada en escena de l’obra, amb un text molt àgil i divertit, que farà gaudir sobretot al públic més gran.

La segona proposta, que també tindrà lloc a Sant Julià, és ‘Una altra pel·lícula’, una comèdia satírica sobre el món del cinema, dirigida per Julio Manrique, que també és un dels protagonistes juntament amb David Selvas i Mireia Aixalà. Es tracta de la versió catalana de ‘Speed the Plow’, de David Mamet.

La primera proposta a la capital arribarà el 10 de març, amb el nou espectacle de Faemino y Cansado, ‘Quien tuvo retuvo’, seguint amb el seu estil humorístic absurd i surrealista, amb gags sobre la quotidianitat. El cap d’Àrea de Cultura d’Andorra la Vella, Jan Cartes, ha explicat que l’obra es representarà al Centre de Congressos tenint en compte que fa 8 anys aquest duet còmic ja va omplir-lo amb un espectacle anterior.

El 6 d’abril es representarà al Teatre Comunal ‘Trau’, un espectacle visual de Guillem Albà, que es presenta com una de les propostes més diferents de la Temporada, entre la comèdia i la poètica, amb pinzellades de teatre d’ombres, clown i titelles, amb música a càrrec d’Anna Roig.

Seguidament, el 26 d’abril l’Auditori Claror acollirà la proposta “més arriscada” del programa, el primer espectacle interactiu basat en el fenomen ‘scape room’ que es porta als escenaris en tot el món, i que porta per títol ‘Escape Show’. Durant 90 minuts, els espectadors hauran de resoldre enigmes i col·laborar amb la resta del públic “per conservar la seva vida”.

Tornant al Teatre Comunal, el 4 de maig es representarà ‘Snorkel’, de la companyia la Virgueria i amb l’actor andorrà Isak Férriz entre el repartiment. Es tracta, en paraules de Cartes, d’un espectacle “eclèctic, arriscat i amb una forta crítica social”, que parla sobre la superficialitat de les relacions a través de les xarxes socials.

La darrera obra a Andorra la Vella tindrà lloc el 13 de maig, amb l’últim treball de la companyia andorrana Lapsus Teatre, ‘Sopar amb batalla’, una comèdia escrita pel dramaturg català Jordi Casanovas i dirigida per Alfons Casal.

El punt final el posarà Sant Julià amb ‘Infàmia’, de Pere Riera, amb Emma Vilarasau, Jordi Bosch, Anna Moliner i Francesc Ferrer. Es tracta d’un drama centrat en una actriu que deixa els escenaris per dedicar-se a la docència, a través del qual es fa un retrat de l’ofici de la interpretació.

El pressupost de la Temporada de Teatre és de 10.700 euros per part d’Andorra la Vella i de 39.000 euros en el cas de Sant Julià de Lòria. El conseller de Cultura, Josep Roig, ha destacat que el pressupost s’ha incrementat en 9.000 euros respecte a la temporada anterior, amb l’objectiu de potenciar la cultura, “un dels pilars” de la parròquia. Per aquest mateix motiu, s’ha optat per mantenir el preu de les entrades a 20 euros en el cas de la capital i a 22 per a les de Sant Julià de Lòria, a excepció de l’obra de Lapsus Teatre, que tindrà un cost de 12 euros.

En el cas de Sant Julià, es potencia la venda a través d’Internet dels paquets ‘Mos i Teatre’, per incentivar el sector de la restauració, a un preu de 24,5 euros, i es crea un nou abonament per als quatre espectacles que inclou el sopar i l’aparcament per 98 euros. A més, es reservaran 60 entrades per al públic estudiant a un preu de 8 euros per incentivar que els joves assisteixin al teatre.

Per commemorar els 25 anys de la Temporada de Teatre, durant la qual s’han representat 364 espectacles, el 22 de febrer s’inaugurarà, a càrrec de Joan Pera, un dels actors que més vegades ha participat en els espectacles de la temporada, una exposició retrospectiva sobre les 50 temporades al vestíbul del Centre Cultural i de Congressos Lauredià. A més, el 17 de maig al Centre Cultural la Llacuna es farà un col·loqui amb personalitats rellevants del món del teatre per parlar de la salut d’aquest sector, i el 12 d’abril al Teatre Comunal es projectarà la pel·lícula ‘In the Bleak Midwinter’, una comèdia sobre el món del teatre. Finalment, s’ha creat la Targeta de l’Espectador, per gaudir d’una entrada per a la propera temporada si s’assisteix a un mínim de quatre espectacles.

(Text: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES