Combatre el mal alè

El mal alè és un mal de cap per moltes persones, fins al punt d’arribar a ser un problema social important. Aquest problema de salut, afecta en el dia a dia de qui ho pateix i pot condicionar les relacions socials o la seva feina, com per exemple dos actors de cinema que s’han de besar. L’actriu Vivien Leigh es va queixar repetides vegades que li molestava el mal alè de Clark Gable durant la filmació del clàssic El que el Vent s’endugué. Estrelles com Dustin Hoffman a Tootsie, Richard Guere a Pretty Woman o la Jennifer Lawrence a Els Jocs de la fam , han sigut víctimes del seu mal alè.

Cal dir que el mal alè o halitosi és un problema que afecta al 50% de la població. La principal causa són les alteracions en la saliva. La saliva és com un detergent que elimina els bactèries bucals. Quan disminueix la quantitat de saliva,la boca s’asseca, proliferen els bactèries i apareix el mal alè. Quan dormim, disminueix la producció de saliva, i això explica el per què més d’un a experimentat una halitosi matutina. L’olor desagradable del mal alè es produïda pels anomenats Compostos Volàtils Sulfurats (CSV), concretament són Dimetilsulfur, el Metilmercaptà i el Sulfur d’Hidrogen.

Es més probable que aparegui el mal alèquan es menja productes rics en proteïnes, picants o especies. També quan es té l’estomac buit moltes hores, si s’està restret, si es pateix de  sinusitis, amigdalitis, faringitis, úlceres d’estomac, problemes biliars o per culpa de l’estrès. Els antibiòtics i antihistamínics també poden col•laborar a la seva aparició.

Un fenomen curiós és la fatiga olfactiva. Quan es pateix freqüentment d’halitosi, les cel•lules olfactives del nas poden acostumar-se a aquella olor desagradable i la persona que ho pateix no s’adona que té mal alè. Aquest tema pot causar problemes emocional, que facin que deixi de banda les relacions socials i arribi a deprimir-se. 

Es molt important rentar-se les dents diàriament, i si cal aplicar un bon col·lutori (com l’Halita). Un bon amic d’aquells que pateixen d’halitosi és l’aigua. L’aigua evita la sequedat bucal i la proliferació de bactèries que produeixen el mal alè. S’ha demostrat que es pot combatre l’halitosi amb l’oli d’oliva i el Julivert, aquests dos productes naturals absorbeixen els Compostos Volatils Sulfurats (CVS), responsables de les olors desagradables, segrestant així el mal alè. Qui pateix d’halitosi sap que aquesta lluita és una autèntica guerra.

1 comentari

  1. Hola. Jo crec que tinc el problema a la llengua, tot i fent una correcta higiene i fent servir el netejador lingual. Em podru ajudar? L.oli l.he provat. Com s.ha de fer servir? Amv glopejos? Quant estona? Un cop al dia o més?’ La cosa, és que tinc com un gust acid/metal.lic a la llengua. I no sé del cert, sincerament, si m.ho.han notat. Crec que no, pero jo sí
    Moltes gràcies.

Comments are closed.