Com saber si són hiperactius

Com a mares i pares podem preguntar-nos com saber si els nostres fills és hiperactiu o si només es tracta d’una etapa d’inquietud i excés d’entremaliadures. El cas és que la hiperactivitat revela coses que no només una actitud intranquil·la pot mostrar, però abans de tractar d’esbrinar hem de conèixer què és la hiperactivitat.

La hiperactivitat augmenta quan el petit està en presència de persones amb les que no s’estableixen relacions freqüents. D’altra banda, pot disminuir considerablement l’activitat quan estan completament sols.

Si sospitem que el nostre fill és hiperactiu, difícil d’educar i li costa auto controlar-se, és important que revisem cadascuna de les característiques que identifiquen aquest lleu trastorn conductual per executar els tractaments pertinents:
Símptomes: Respon bruscament; no escolta; interromp o parla massa; molesta, discuteix o es baralla amb molta freqüència; respon de manera precipitada sense reflexionar; es frustra fàcilment; s’enfada amb molta freqüència; és molt susceptible; li costa jugar, estudiar o treballar en silenci, seguir instruccions o esperar el seu torn; no s’està quiet; s’embranca en activitats perilloses; té dificultat per quedar-se assegut; perd o perd coses; es distreu amb facilitat; li costa mantenir l’atenció sostinguda; comença coses que no acaba; és descuidat en les activitats diàries; té dificultat per organitzar tasques i per controlar la noció del temps; li costa mantenir les amistats; és impacient, negativisme i desafiant.
Pautes: Per poder avaluar a la persona i que els símptomes formin part del diagnòstic s’han de produir sis dels esmentats a l’apartat anterior en un mínim de dos o més àmbits diferents alhora (escola, llar …) durant un mínim de sis mesos i amb més intensitat i freqüència que en qualsevol altra persona segons el seu grup d’edat. En qualsevol cas, ha de valorar clínicament un especialista.

Però la vida amb un nen amb aquest trastorn no és senzilla. Ni per als pares, ni per als seus fills. Hi ha dies que des que s’aixequen fins que se’n van a dormir, tot el que es troben són problemes. Des del pare que els renya perquè tarden molt a vestir-se, passant perquè a l’escola els castiguen per deixar-se la tasca a casa, i acabant amb problemes de socialització a l’escola. “Són nens que tenen el diuen que són dolents. Són molt impulsius, i si un company es fica amb ells, de seguida responen i entren al drap. Això fa que, en moltes ocasions, els costi fer amics”, ens explica Victòria.

Els colors de la cambra han de ser clars, l’àrea de jocs ha de ser neta, ordenada i res pot estar sobrecarregat

Els nens amb hiperactivitat solen copiar el que fan les persones que els ajusten, és per això que la mare i el pare poden utilitzar aquesta experiència de manera positiva en fer les tasques de la llar, mentre es van repetint les instruccions en veu alta de forma clara i breu.

Un cop seguides totes aquestes recomanacions, és la teva responsabilitat premiar els canvis que faci durant aquests mètodes aconducta’ls.

Recordeu-vos dels premis que se li admetrà quan hagi fet o s’hagi portat bé, com caramels o el joc que desitja, el motivarà a fer els canvis que els pares pretenen que es duguin a terme.

 

TOTES LES NOTÍCIES