Com reconèixer una botiga en línia falsa

El Black Friday i el Cyber Monday s’han convertit, des de fa uns anys, en el tret de sortida de l’època alta de compres en el eCommerce. En aquestes festes de Nadal les compres online seguiran estant a l’ordre del dia entre els usuaris però cal anar amb compte perquè no totes les tendes online són segures.

Per això, Trusted Shops, el segell de qualitat capdavantera per a tendes online ha recreat una tenda online amb trampes perquè l’usuari es posi a prova i aprengui a reconèixer una tenda falsa. Sota el nom: “Tenda o Frau” la web estarà disponible des del 6 de desembre i fins al 4 de gener. Durant aquest temps, tots els usuaris que ho desitgin podran completar el joc en aquesta adreça web: https://tienda-o-fraude.es/. Entre tots els que sàpiguen fugir de les trampes i responguin de forma satisfactòria a totes les preguntes es sortejaran vals regal per valor de 300 € per comprar a les tendes certificades per Trusted Shops: OterosLékué i Fujifilm.

Aquesta campanya està ja activa a Alemanya on han participat milers de consumidors que ja han pogut posar-se a prova i aclarir alguns dubtes.

Quins criteris han de fer sospitar al consumidor que està davant una tenda falsa?

1. Només admet el pagament per avançat. És probable que, encara que a l’inici de la tenda s’anunciï que s’accepten tots els mètodes de pagament habituals, a l’hora de pagar només s’admet el pagament per avançat o la transferència immediata. En aquest cas, desconfia.

2. L’únic número de telèfon que ofereix és un de tarificació especial. És imprescindible que la tenda online no només ofereixi una forma de contacte sinó que doni diverses opcions perquè els clients puguin preguntar dubtes o comentar el que necessitin directament amb el venedor. Si només ofereixen un telèfon de tarificació especial, desconfia.

3. No mostra l’avís legal, la política de privadesa i les condicions de contracte. Totes les tendes han d’incloure un avís legal on figuri el nom de la persona responsable, la seva adreça i el seu contacte. Així mateix, el dret de desistiment ha de ser sempre vàlid i com a mínim de 14 dies. Si no és així, has de desconfiar.

4. Encara que mostra el segell de qualitat, no pots clicar en ell, és només una foto. Si quan intentes clicar en el segell de qualitat no s’obre el certificat corresponent, no és autèntic i la tenda no està certificada. Pots fer una doble comprovació i consultar a la web de Trusted Shops el llistat de clients. Si té el segell de Trusted Shops però no pots punxar en ell ni apareix a la web, desconfia.

5. La pàgina web té faltes d’ortografia. Existeixen tendes online falses molt ben fetes que realment fan dubtar als consumidors però hi ha unes altres que tenen nombroses faltes d’ortografia. Si l’aparença de la tenda et dóna mala sensació, desconfia.

6. El preu del producte és realment baix comparat amb la resta de les tendes. Sol ocórrer quan un producte està de moda i el seu preu és alt igual que la demanda que, mentre en totes les tendes oficials està esgotat, apareix una tenda sospitosa que ofereix molts i molt barats. En aquest cas, desconfia.

“La idea de recrear la tenda amb obstacles va sorgir per ajudar als consumidors i per tal que comprin amb els ulls ben oberts, especialment quan és època de compres com Nadal”, afirma Jordi Vives, Country Manager de Trusted Shops. “Els defraudadors ho saben i aprofiten el moment per intentar que siguin més els consumidors que caiguin a les seves xarxes”, conclou Vives