Un cabell sa és un cabell bonic, brillant, suau i molt més fàcil de controlar que un cabell danyat o castigat. Però moltes dones cometen l’error d’intentar millorar la imatge del seu cabell en contra de les seves característiques pròpies, amb agressions excessives i falta de cures posteriors.

Ser capaç de detectar els signes que evidencien un cabell danyat és de gran importància per a procedir a la seva revitalització. Els signes són fàcils de reconèixer, i es resumeixen en els següents signes externs:

– Falta de lluentor: les capes exteriors de les fibres capil·lars –queratina- perden força i transformen la lluentor natural del cabell en opac.
– Pèrdua de volum: el cabell es torna pla i sense vida.
– Sequedat: falta de molècules d’aigua i d’elements grassos que regulen l’equilibri natural del cabell.
– Puntes obertes: un dels signes més visibles.
– Dificultat de maneig: el cabell es torna rebel, és difícil donar-li el pentinat desitjat.
– Feblesa: l’estructura interna del cabell es torna fràgil i es propicia la seva ruptura.

Per què tinc el cabell danyat?

Les agressions que poden desembocar en un cabell danyat es poden dividir en tres tipus: factors tèrmics, químics i mecànics.

Factors Tèrmics:

– Són els produïts per les temperatures extremes, ja sigui fred o calor, i poden provenir del propi clima –estacionalitat hivern/estiu- o d’agents externs –aire condicionat, radiadors, assecadors-.
– L’assecador mereix un esment especial per tractar-se d’un dels majors enemics del cabell. La seva utilització massa pròxima i les altes temperatures són causes habituals en la deshidratació del cabell. En casos extrems, les partícules de l’aigua contingudes en les fibres capil·lars poden arribar a bullir, estovant el cabell i afeblint-lo en gran manera.
– El planxat del cabell: l’abús dels aparells elèctrics per a allisar el cabell trenca la seva estructura.
– Les radiacions ultraviolades de la llum solar: afecten especialment la cutícula, i si aprofundeixen excessivament a l’interior del cabell, poden arribar a alterar el seu color natural.

Factors Químics:

– L’aplicació de productes com tints i decolorants: provoquen una sèrie de canvis en l’estructura interna de les fibres capil·lars, ja que contenen ingredients que penetren en el seu interior per a aconseguir l’efecte desitjat del canvi de color.
– Les permanents: trenquen l’estructura del cabell per a aconseguir que canviï de forma. A pesar que passats uns dies, les fibres capil·lars s’adapten al canvi, és inevitable que tingui lloc un desgast.
– Cremades del cuir cabellut: tot i que són poc freqüents, una mala aplicació de determinats productes o una permanent mal realitzada, pot desembocar en la destrucció de les cèl·lules del cuir cabellut.

Factors Mecànics:

– Els pentinats i raspallats massa enèrgics poden facilitar el trencament de multitud de fibres capil·lars. És necessari respectar la disposició natural del creixement del cabell i fer-lo amb moviments suaus i longitudinals al llarg de l’eix capil·lar.
– Pintes i raspalls desgastats, bruts o fabricats en materials plàstics o metàl·lics són nocius, perquè danyen la cutícula i atreuen l’electricitat estàtica, tornant les fibres més trencadisses.

Com cuidar el cabell danyat

Un cop detectats els símptomes d’un cabell danyat és el moment de passar a la seva restauració mitjançant l’aplicació d’una sèrie de tractaments específics:

– Els xampús especials hidraten la fibra capil·lar, donen lluentor i flexibilitat al cabell, i el protegeixen, deixant-lo suau i sedós al tacte i evitant la formació de puntes obertes. A més, contenen filtres protectors contra el sol que ajuden a mantenir el color.
– Un cop finalitzat el procés de rentat, és recomanable utilitzar un condicionador que ajudi al cabell a recuperar la vitalitat que necessita. Els condicionadors neutralitzen l’electricitat negativa del cabell recentment rentat garantint que el cabell tingui un aspecte sa i brillant.
– Quan la causa principal del dany al cabell és un procés de coloració, la solució més apropiada és aplicar una màscara revitalitzadora. Les seves propietats condicionadores i reparadores nodreixen el cor de la fibra i ajuden a protegir i reparar les cutícules.
– Si el dany produït és molt seriós, cal aplicar una màscara proteínica que ajudarà a recuperar-lo i a restaurar la seva fortalesa i elasticitat. Per a incrementar les seves propietats condicionadores és convenient aplicar la màscara per a després envoltar el cap amb una tovallola temperada.

Productes per a tractar el cabell danyat

Xampú Total Results, de Matrix. El nou tractament Re-Bond (format per xampú, pre condicionador i condicionador) repara la força interna del cabell després de la coloració o descoloració en tan sols tres passos. La rutina Re-Bond ajuda a aconseguir un cabell més fort, vital i suau després de l’exposició prolongada als processos químics. El xampú conté àcid cítric que aconsegueix compensar el desequilibri que produeix la coloració en el pH del cabell i elimina les restes no desitjades de producte. El seu preu: 9,30€/300ml.

Phytokératine Extrême Crema, de Phyto. Crema reparadora d’excepció per a cabell ultradanyat. Una crema suau nutritiva multibeneficis que repara el cabell danyat i revela instantàniament la bellesa del cabell. El seu preu: 30€/100ml.

Repair Active Treatment Balm Treat Naturtech, de Montibello. Hidratant intensiu especialment formulat per a cabells danyats, molt danyats i/o molt deshidratats. Proporciona una suavitat al cabell que facilita el pentinat i repara la barrera protectora de la fibra capil·lar. Restitueix el ciment intracel·lular i repara la barrera lipídica de la fibra capil·lar. A més proporciona protecció tèrmica. El seu preu: 13,40€/150ml.

Màscara reparadora Hair Repair, d’Schwarzkopf Gliss. La seva fórmula amb triple Queratina Líquida repara els danys de forma precisa i retorna la Queratina perduda de tal manera que l’estructura del cabell es reconstrueix. A més, aporta fins a un 95% més de resistència i lluentor. El seu preu: 4,95€/300ml

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada