Com es va formar l’Antàrtida? noves dades

Antàrtida
Antàrtida (Ecoticias)

Les simulacions d’alta resolució que s’han fet de les circulacions oceàniques demostren que l’obertura tectònica que va originar les vies marítimes de l’Oceà Austral també va impulsar una reorganització fonamental de tots els corrents oceànics, cosa que va canviar el transport de calor i va iniciar un important refredament de l’aigua superficial antàrtica, que va poder assolir els 5°C.

Aquest estudi que es va publicar a ‘Nature Communications’, va comptar amb la participació d’un equip multidisciplinari de científics de tall internacional, podria donar noves respostes a la interrogant de: com es va conformar capa a capa de gel, el continent gelat del Sud: l’Antàrtida?

Entre els descobriments que es van realitzar, hi ha la comprovació que un canvi de 600 metres de profunditat a nivell d’una de les ‘portes’ de l’oceà és capaç d’ocasionar dramàtics descensos de les temperatures a les costes, de manera que aquest esdeveniment podria haver influït en la conformació de l´Antàrtida.

 

Aïllament i fred

S’ha comprovat que, des de fa almenys 34 milions d’anys no hi ha ponts de comunicació amb Amèrica del Sud i/o Austràlia, ja que van desaparèixer a causa d’un esdeveniment tectònic que va aïllar el continent austral, alhora que els corrents marins es reorganitzen al seu voltant.

S’estima que un corrent circumpolar va començar a fluir, cosa que va fer impossible la continuació dels girs subpolars, que transportaven aigües més càlides a la costa antàrtica. Paral·lelament va començar una acumulació de capes de gel a l’Antàrtida i el planeta va patir un canvi climàtic cap a condicions cada cop més fredes.

Els científics sempre han debatut sobre quin és el rol que compleixen les vies marítimes que tenen el seu punt d’obertura a les capes de gel de l’Antàrtida, respecte a la disminució en el nivell de gasos d’efecte hivernacle que s’acumula a l’atmosfera a cada etapa. I aquest estudi evidencia que aquests esdeveniments estan intrínsecament relacionats.

Les simulacions oceàniques que van fer els autors de l’estudi demostren que el ràpid i dràstic refredament de les aigües superficials de l’Antàrtida es van deure a un canvi de només uns centenars de metres, que van afectar la profunditat de les vies marítimes de les aigües superficials circumdants.

L’esdeveniment tectònic que va provocar el descens del fons marí, juntament amb una important disminució en la concentració del CO2 a l’atmosfera, van jugar un rol crucial perquè es produís la primera glaciació antàrtica i induís a un refredament integral del planeta.

Per Ecoticias

Deixa un comentari

TOTES LES NOTÍCIES