Com cuidar els tatuatges? Et donem tots els detalls per a presumir de la teva pell

Esculpir noms, símbols, paraules… La pell s’ha convertit en un llenç on moltes persones decideixen plasmar la seva vida. Fa temps que els tatuatges van deixar d’identificar-se amb mariners i reus, i van passar a ser un producte de consum de masses que no entén ni d’edats ni d’estils. Això sí, perquè el tresor romangui en la nostra pell sense degradar-se és necessari un manteniment, en el qual no pot faltar la protecció solar (sobretot a l’estiu). A continuació, t’expliquem com has de cuidar els tatuatges. No et perdis aquest article!

Què tenir en compte abans de tatuar-te

És veritat que els tatuatges ja no són per a tota la vida i que existeixen sistemes professionals per a eliminar-los, però val més tenir certa seguretat sobre la teva voluntat de tatuar-te. Quan ho tinguis clar, ja pots llançar-te a l’univers dels tatuatges, que existeixen en totes les seves versions i per a tots els gustos. No obstant això, hi ha tres coses que sí que hauries de tenir present…

En primer lloc, cal destacar una cosa molt ressenyable: en el moment de fer-te un tatuatge, opta per un professional que utilitzi tintes homologades i que treballi en un estudi amb totes les condicions de salubritat certificades. Aquest és el primer pas per a evitar desastres.

A més, queda totalment desaconsellat realitzar-te tatuatges si sofreixes malalties cutànies, com la psoriasi o el vitiligen.

Pel que fa als colors, pensa que la tinta vermella és de les quals dóna més problemes, fins i tot amb el pas del temps, i que els tons turqueses i verds són els més complicats d’esborrar.

Les cures que necessiten els tatuatges

Encara que no tinguis cap tatuatge, la imatge que ens ve a la ment és el film cobrint el llenç recentment fet. És el sistema que serveix per a protegir la tinta durant els primers dies i que, combinat amb la pomada cicatritzant, evita que es ressequi. És important aplicar la crema reparadora tres vegades cada 24 hores durant el primer mes, i que la neteja es faci amb manyaga: rentant-ho amb aigua i sabó (sense fregar) i assecant-ho a tocs.

La intensitat de la tinta, amb el pas del temps, es redueix, les vores es difuminen i fins i tot els tatuatges poden adquirir un to blavós i aparèixer menys brillants. A més, la pell esculpida es torna més sensible a les agressions externes, veient-se la zona maltractada i envellida. Per això, és imprescindible l’ús de fotoprotectors en la zona.

En el marc dels primers 30 dies, es recomana no exposar el tatuatge al sol per a evitar el risc de pigmentació, ni assistir a la platja ni a la piscina fins que no estigui íntegrament cicatritzat (o fer-ho únicament emprant un embenatge que ha de romandre lliure d’humitat). La primera fotoprotecció ha de ser de filtres físics i amb un SPF alt (30 – 50) per a protegir el color d’una possible degradació.

Deixant a un costat la fotoprotecció, és necessari aplicar crema hidratant sense perfums ni alcohol i si pot ser amb ingredients que ajudin la cicatrització com a oli d’argan o rosa mosqueta. D’altra banda, per a la neteja, és molt recomanable optar per cosmètics d’higiene corporal sense factors químics, ja que aquests podrien produir irritacions i perjudicar l’estat del tatuatge.

Cosmètics per a tatuatges

mesoprotech sun protective repairing stick, de mesoestetic, és un fotoprotector que presenta un filtre que doblega el mínim requerit al del SPF50+. Especialment dissenyat per a les zones més sensibles, com a cicatrius o contorn d’ulls i llavis, és molt recomanable per a les àrees tatuades. El cosmètic conté oli de rosa mosqueta i afavoreix la regeneració cutània i la cicatrització. El seu preu: 22 €.

Bariéderm CICA-Crema SPF50+, d’Uriage. Amb els complexos patentats GF-Repair i Poly-2P, aquest fotoprotector restaura l’epidermis i calma la picor, cicatritza i prevé la proliferació bacteriana, en zones de la pell afectades, per exemple, per tatuatges. El seu preu: 12,39 €/40 ml.

Cicaplast 50, de La Roche Posay. Aquest cosmètic, especialment dissenyat per a pells tatuades, estimula la reparació cutània alhora que l’alleuja. A més, suavitza la pell i prevé la deterioració dels colors (garantint la definició del tatuatge) i l’aparició de marques marrons o vermelles.

Bálsamo Multiusos Amazonian Saviour™, de The Body Shop. Concebut amb poderosos olis i ceres d’origen natural i inspirant-se en les comunitats amazòniques, aquest cosmètic corporal nodreix amb intensitat la pell seca, afavorint l’aparença dels tatuatges. Aquest producte, dissenyat amb nou ingredients, és 100% vegetarià i conté oli orgànic de Babasú procedent de Comerç amb Comunitats i oli d’Andiroba del Brasil. El seu preu: 11€/50ml.

Aquaphor, d’Eucerin. Es tracta d’un dels cosmètics farmacèutics més recomanats per a tractar els tatuatges, gràcies a la seva capacitat de crear una barrera protectora que conserva la capa natural de la pell. A més, garanteix que la pell respiri, alhora que accelera el procés de regeneració de les zones afectades per ferides o irritacions. El seu preu: 20€/220ml.

Hidratant Corporal per a Tatuatges SPF30, de House 99. David Beckham amant dels tatuatges i creador d’aquesta marca cosmètica ha llançat un producte, que conté superaliments rics en antioxidants i crea un escut entre la dermis i la radiació solar. El color es veu revitalitzat gràcies a la llavor de quinoa, mentre que la vitamina E i l’espirulina enforteix l’estructura cel·lular enfront de l’envelliment prematur. El seu preu: 25€/125ml.