Desitjo tocar en aquesta ocasió un càncer que s’està estenent en forma alarmant en la nostra societat: l’emissió de judicis, parlar dels altres és una pràctica comuna, fins i tot encara que es tingui molt poca base i no tinguem arguments, emetem judicis en contra de les persones només per simples sospites o per comentaris aïllats, generats per persones rancoroses i frustrades que se senten alleujades parlant malament dels altres.

Primer vull posar alguns noms: la calúmnia; el “chisme”, l’enveja.

Se sap que el tret principal de la xafarderia és la mentida o la veritat a mitges, sent part important, la falsedat i la calúmnia, i si a això li afegim que cada oient, al moment de explicar-ho a un altre, li agrega una mica més de sal de la seva pròpia collita, ens trobem amb monstruositats que solen acabar amb l’honor i la dignitat d’una persona. El greu és que increïblement s’usa la xafarderia contra persones considerades amigues, actuant amb hipocresia i perfídia que ningú entén.

Els éssers humans som generalment egoistes i ens centrem en els nostres propis problemes, però quan es tracta de trobar defectes i fer-se’ls saber a tothom, aquí sí sabem centrar l’atenció en els altres i deixar el nostre jo de costat. Tots som experts en les vides alienes; si fins i tot  hi ha programes de televisió i persones que viuen d’això.

Quan es genera un rumor, la bola va creixent i cada persona per la que passa va afegint mica de la seva pròpia collita. Es recorden del joc del telèfon malmès? Després de passar per diverses persones l’encàrrec estava totalment tergiversat. Doncs el mateix passa en moltes ocasions en la nostra vida.

El dany causat per la maledicència és molt difícil de reparar. No sempre ens adonem del perjudici. Si preguntem a un xafarder d’on ha tret aquestes expressions, respondrà: “el vaig escoltar”, “em van dir”, “es va comentar en una conversa”, “m’ho va explicar un amic” . En molts casos la maledicència es basa en afirmacions sense sentit, però una vegada que han estat pronunciades causen un dany difícil de reparar.

Les xafarderies són informacions deformades que tenen un cicle similar als rumors: neixen com si fossin éssers vius, es desenvolupen i moren. Fins i tot poden reencarnar-se amb nova empenta o fins i tot amb nou cos. La xafarderia és producte de la convivència social i s’aprèn amb el temps, i tots d’alguna manera l’ hem practicat.

Un comentari infundat generalment està constituït per una sèrie de mentides o exageracions que potser arribin a perjudicar un o diversos individus, depenent de la intenció de qui el genera.

El que murmura fa mal a tres persones, a ell mateix, a qui escolta sense desmentir al parlant, i a la persona de qui es murmura. Si es té alguna cosa a retreure a algú, ell és la primera persona que hauria d’escoltar el retret, però lamentablement per la manca de sinceritat que ens caracteritza, el propagador de rumors es troba amb el company, li somriu i el saluda amb paraules amables i tot just acomiadat, comença d’una manera o altra a parlar malament d’ell. Això significa: més diners, fama, talent, etc Encara que a un li importi poc l’opinió aliena, la calúmnia obre les portes al dubte. La calúmnia té el seu millor còmplice en el “pensa malament” i fa trontollar fins a les més fermes conviccions sobre la rectitud o l’honradesa d’una persona, fins i tot una vegada aclarida la mentida.

No ens hem d’enganyar. Tots ens deixem portar pels rumors. De fet, una gran part de la premsa es basa (i es lucra) amb els rumors sobre els famosos.

A vegades es tracta d’un simple malentès, altres és una cosa feta a propòsit. Hi ha gent que busca danyar la imatge per guanyar alguna cosa amb això. L’important és tenir la consciència neta i seguir endavant, com si res hagués passat.

Hem de ser més sincers quan parlem a les persones, i més tolerants quan parlem d’ells. Si veiem alguna cosa amb el que no estiguem d’acord (inclosos els nostres caps), hem d’anar directament a ell i parlar clarament demostrant els nostres arguments. Quants mals, sofriments i rancors serien evitats si parléssim amb sinceritat!

Obrant segons la teva consciència, el temps demostrarà a tots que el calumniador estava equivocat i la victòria serà teva.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada