La Borda Mateu a Andorra la Vella ha acollit la darrera jornada de classificació de tabac. El classificador no ha parlat de la pitjor collita però sí d’una de complicada. El motiu, les nombroses pedregades que els pagesos han hagut de suportar.

Toni Servat porta 9 anys fent de classificador de tabac. 60 anys al món del tabac dins el ram dels fabricants li han donat els coneixements per convertir-se en una autoritat en reconèixer una bona fulla segons informa RTVA.

Enguany s’enviaran a França uns 154.000 quilos de tabac i aniran al forn a cremar-se uns 85.000 quilos.

Com l’any passat enguany no ha estat una bona collita i s’ha trobat molt poca fulla de primera qualitat. La pedra ha malmès molt les fulles. “La collita ha estat desatrosa. ha pedregat a totes les parròquies i ha estat complicada”, assegura.

Servat reconeix que la seva és una feina delicada i de molta responsabilitat a l’hora de valorar tots els farcells que li passen pel davant “perquè per bé que ho facis, no ho fas bé per tothom”.

El que no disminueix és el nombre de pagesos que fan tabac, que es manté al voltant dels 400. L’expert no creu que aquest tipus de cultiu desaparegui. No existeix una alternativa que requereixi la inversió i la cura que demana el tabac i al temps sigui tan atractiu econòmicament “perquè el preu que es paga pel tabac aquí a Andorra és més aviat elevat”.

Ara al maig es tornarà a plantar i a final d’estiu a recollir i posar a assecar fins a l’abril on es tornarà a classificar. Com diu el classificador aquest cultiu està molt lluny de desaparèixer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada