L’alcalde de Coll de Nargó, Martí Riera, ha expressat en una carta adreçada al conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Miquel Buch, la seva “preocupació i malestar” per la situació dels Bombers Voluntaris i del Cos de Bombers en general al país. El batlle alturgellenc assegura que el problema actual, que ha suposat el tancament dels parcs de voluntaris, entre els quals els de Coll de Nargó i Montferrer, “no és tan sols de mitjans, sinó també de dèficit estructural, sistema organitzatiu i model”. En aquest sentit, Riera qüestiona el sistema mixt, en el qual “no s’hi ha posat el que calia perquè funcionés correctament”.

En la carta enviada a la Generalitat de Catalunya, també s’explica que amb un únic parc professional a la comarca, el de la Seu d’Urgell, que requereix una important inversió, i tenint en compte que el proper no es troba fins a Balaguer, el territori està en risc. “Amb aquest panorama no cap sinó esperar que si hi ha una desgràcia, i per molt efectius i resolutius que puguin ser els nostres bombers… arribaran a misses dites”, assevera Riera, que també qüestiona l’anunci de d’inversió i de convocatòria de places, ja que el considera “una declaració d’intencions i prou”.

Pel que fa als bombers voluntaris, l’alcalde nargoní indica que cal donar-los suport i reivindica “un model eficient i efectiu”. D’altra banda, Riera recorda que el 60 per cent de la vegueria de l’Alt Pirineu és bosc. “El nostre handicap és que sols som l’u per cent de la població per mantenir el territori i això costa moltíssim, però el cert és que en les condicions actuals si hi hagués un gran incendi, el país sencer es podria quedar sense jardí”, lamenta.

Per solucionar el “neguit” del Pirineu, “un territori sovint menystingut”, Martí Riera reclama que des de la Conselleria d’Inteior es promogui una reestructuració interdepartmaental del model de Servei d’Extinció d’Incendis i Salvament. Així mateix, opina que aquest tema ha de ser tractat “com una qüestió d’Estat, que no depengui de qüestions polítiques o partidistes, com ho han de ser per exemple la sanitat o l’educació”. I afegeix: “Tots ens hi juguem molt si no volem que atendre un accident signifiqui més de mitja hora d’espera o angoixa o que, desgraciadament, en cas d’un gran incendi, els nostres boscos acabin essent un desert”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada