coimbra

Superfície
316,83 km2

Població
Al voltant dels 150.000 habitants.

Situació
Coïmbra (en portuguès Coimbra) és un municipi portuguès, capital del districte de Coïmbra, situada a la regió del Centre, dins la subregió de Baixo Mondego. L’any 2001 tenia 148.474 habitants, sent una de les principals ciutats portugueses i la mes poblada de la regió Centre. Està situada a poc més de 200 km de Lisboa i a 100 km de Porto, i la banya el riu Mondego.

Gastronomia
Alguns dels plats típics de Coïmbra són les anguiles de la ria d’Aveiro i les sardines fresques. El bacallà té menció a part i és deliciosament cuinat a tot Portugal. També cal esmentar el xai lletó rostit en Mealhada o l’ànec, en diverses preparacions. De postres, hi ha els típics dolços de Sant Clara.

Tradicions
A començaments de l’any acadèmic universitari se celebra la Latada, acte de recepció als nous estudiants de la Universitat de Coïmbra. Al maig se celebra la festa de la Queima das Fitas (cremada de les cintes), una antiga tradició relacionada amb la història de la Universitat.

Pàgina web
www.turismodecoimbra.pt

D’orígens romans, actualment és la ciutat més important al sud de riu Douro, i va ser la capital del Comtat de Coïmbra, sent residència dels comtes Enric de Borgonya i Teresa de Lleó, pares del primer rei de Portugal, Alfons I, que va néixer en aquesta localitat.

Entre 1094 i 1139 fou capital del Segon Comtat de Portugal i entre 1139 i 1255 del Regne de Portugal.

Daten del segle XII els monuments més importants de la ciutat: la Sé Velha (Seu Vella) i les esglésies de São Tiago (SantJaume), São Salvador i Santa Cruz.

La Universitat de Coïmbra és una de les més antigues d’Europa.

Va ser fundada pel rei Dionís l’any 1290 i definitivament traslladada a Coïmbra el 1537.

Carrers estrets i sinuosos ens duen a la part alta de la ciutat, en el cim de la qual hi ha la Torre de Universitat. En aquesta zona es respira la modernor, la joventut de l’ambient universitari, amb construccions històriques com la Catedral Vella o l’església de San Antonio. També el Criptopòrtic romà mereix menció a part.

En el marge dret del rio Mandego hi ha la part baixa de la ciutat, a la qual s’accedeix creuant l’Arc d’Almedina, zona de mercats i de restaurants i espai on trobem el Monestir de la Santa Creu.

A l’altre costat hi ha el Barri de Santa Clara, amb el concent de la Santa Clara la Vella.

Altres llocs per visitar són la catedral nova, el jardí da Sereia, el Bosc do Choupal, el museu Machdo de Castro, entre molts altres llocs i places de la ciutat.

L’estadi Cidade de Coimbra, seu de l’equip de futbol Académica de Coimbra, va ser seu de l’Eurocopa 2004.

Multitud d’activitats es poden realitzar en aquesta ciutat, que va ser Capital Nacional de la Cultura l’any 2010. Concerts, exposicions, fado, festes tradicionals, gastronomia, rutes…. una ciutat per gaudir-la, per estar-s’hi, per perdre-s’hi, per fer història i per conviure amb la seva gent.

Per Redacció El Tot Granollers / AMIC – Redacció

2 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada