Clou el projecte PyireneFP, de promoció de la mobilitat d’alumnes i professors d’FP transfronterera

Una jove escrivint en una pissarra
Una jove escrivint en una pissarra. Foto: ARXIU

Aquesta setmana ha tingut lloc l’acte telemàtic de cloenda del projecte PyireneFP, que durant els seus 4 anys de durada ha promogut la mobilitat d’alumnat i professorat de formació professional a ambdós costats dels Pirineus. Hi han participat els 6 els socis que han format part del projecte PyireneFP (POCTEFA): la Generalitat de Catalunya (a través del Departament d’Educació), el Govern d’Aragó, el Govern de Navarra, la Regió Nova Aquitània, el Govern Basc i la Regió Occitània (Pirineus Mediterrània). La benvinguda a l’acte l’ha dut a terme el subdirector general Programes i Projectes, José Antonio Andrés.

Durant la presentació s’han exposat els resultats del projecte a Calalunya, on més de 120 alumnes s’han format en centres o empreses d’altres regions, 80 persones s’han beneficiat de serveis d’informació i orientació professional, 110 professors i orientadors s’han format fent activitats de mobilitat europea i 10 instituts han passat a formar part d’una xarxa de treball de Centres d’orientació transfronterera per promoure la mobilitat de l’alumnat d’FP de centres d’ambdós costats dels Pirineus.

Aquests 10 centres són els següents: Institut de Vic, Institut Esteve Terradas i Illa de Cornellà de Llobregat, Institut Poblenou de Barcelona, Institut Montilivi de Girona, Institut Alexandre Deulofeu de Figueres, Institut Pere Borrell de Puigcerdà, Institut Comte de Rius  de Tarragona, Institut Andreu Nin d’El Vendrell, Institut Carles Vallbona de Granollers, i Institut Escola del Treball de Lleida. A més, l’actuació ha permès que un total de 39 centres educatius de Catalunya hagin creat una xarxa pròpia d’orientació transfronterera.

 

PyireneFP
És un projecte europeu de cooperació transfronterera, dirigit a oferir als joves i a les persones adultes serveis coordinats d’informació i orientació professional en relació a les ofertes de formació professional i de reconeixement de l’experiència laboral existents en l’espai transfronterer entre Espanya i França. Les principals línies d’actuació han estat les següents:

  • Serveis coordinats d’informació i orientació professional, a joves i a persones adultes, en relació a les ofertes de formació professional i de reconeixement de l’experiència laboral existents en l’espai transfronterer, amb la finalitat de millorar l’ocupabilitat.
  • Mobilitat d’alumnat d’FP entre centres d’ambdós costats dels Pirineus fent efectiu el reconeixement directe dels aprenentatges adquirits amb aquestes mobilitats.
  • Promoció d’intercanvis d’estudiants, professorat i orientadors professionals entre centres i empreses de les diferents regions.

Pel que fa a les dades globals, gràcies a PyireneFP, un total de 600 alumnes s’han format en centres o empreses d’altres regions, 250 persones s’han beneficiat de serveis d’informació i orientació professional, 450 professors i orientadors s’han format fent activitats de mobilitat europea i 32 centres educatius han passat a formar part d’una xarxa de treball de Centres d’orientació transfronterera per promoure la mobilitat de l’alumnat d’FP, incloent els 10 que són a Catalunya.

El projecte, que es va engegar al desembre de 2016, ha comptat amb un pressupost total d’1.980.687€. Ha estat cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concreta en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

TOTES LES NOTÍCIES