L’Assemblea ha aprovat -entre altres qüestions -una declaració, coneguda a partir d’ara com “Declaración de Andorra”, que recull un seguit de recomanacions adreçades als estats i als organismes competents amb la voluntat d’oferir a les persones dels estats representats a la FIO, l’accés a una vivenda digna.

La Federació Iberoamericana d’Ombudsman, amb motiu de la celebració del seu XXIII Congrés i de la presentació del seu XVI Informe sobre drets humans, dedicat en aquesta ocasió al dret a l’habitatge, ha constatat les dificultats persistents en l’accés a un habitatge digne, en especial per a les persones en situació de vulnerabilitat.

Ha recordat que el dret a l’habitatge és un dret humà, reconegut en textos internacionals vinculants, la garantia del qual no pot dependre de conjuntures econòmiques ni deixar-se a l’atzar de les anades i vingudes de l’economia privada.

La declaració recomana als governs iberoamericans elaborar normes, polítiques i models de finançament progressius per ampliar l’oferta d’habitatges dirigides a les persones que no puguin obtenir-les al mercat i que promoguin l’accés als diversos tipus de tinença i gammes de habitatges assequibles i sostenibles, inclosos el lloguer social, l’habitatge públic i altres tipus de tinença diferents a la propietat individual, com la propietat compartida, la propietat temporal, l’habitatge cooperatiu o l’habitatge col·laboratiu.

Recomana, a més, formular i executar els pressupostos de l’Estat amb un enfocament en drets humans, augmentant els fons destinats a inversió social i a polítiques per a l’atenció de les necessitats d’habitatge de la població sense recursos per obtenir-la en el mercat.

Insisteix en la necessitat que els governs iberoamericans regulin el sector de l’habitatge i la construcció per evitar l’especulació immobiliària, preveure reserves de sòl per a habitatge social i elaborar normes d’ús del sòl i codis d’edificació i construcció amb un enfocament en drets humans, que garanteixin que l’habitatge disponible resulti adequada, assequible, segura, habitable, accessible i eficient en l’ús de l’energia i els recursos.

En el decurs de l’assemblea s’ha decidit també incloure el terme Ombudsperson en totes les comunicacions de la FIO, en coherència amb la línia impulsada per tal d’implementar el llenguatge inclusiu en tots els àmbits. En la propera assemblea extraordinària, a més, es proposarà canviar el nom de la Federació Iberoamericana de l’Ombudsman per passar a ser la Federació Iberoamericana de l’Ombudsperson.

La sessió ha conclòs donant la benvinguda a un nou membre, la República Dominicana, que a partir d’ara ocupa el número 22 dels països representats a la FIO. La XXIV Assemblea General i Congrés FIO es farà el novembre de 2019 a Rio de Janeiro.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada