Claus per al Ciberassetjament

L’empresa S2 Grup, especialitzada en ciberseguretat, ha advertit que és molt important la conscienciació i la formació sobre l’ús segur de les noves tecnologies per utilitzar-les adequadament i evitar possibles riscos derivats del seu ús, el que és especialment important en el cas de dones que han estat víctimes de maltractament i/o assetjament.

“Moltes vegades l’assetjador o el maltractador aprofita tota la informació que ens donen les Xarxes Socials, els smartphones o els ordinadors, per exemple, per conèixer on està la seva víctima, amb qui està, què fa, el que indubtablement suposa un risc enorme”, ha declarat José Rosell, soci-director de S2 Grup.

“De la mateixa manera que augmenta l’ús de les tecnologies cada any, s’incrementen els casos de ciberassetjament. Hem de tenir en compte que s’ha convertit en la versió digital de la violència de gènere i per eradicar-se és fonamental la formació i la conscienciació de la societat en general i de les dones que hagin estat víctimes d’ella, especialment”, ha assegurat Miquel A.Juan, soci-director de S2 Grup.

Davant d’aquesta situació, l’equip d’experts de S2 Grup ha elaborat un decàleg per evitar el ciberassetjament. Segons han assenyalat, una òptima ciberprotección anirà orientada a protegir les quatre principals portes d’entrada de la seva possible de ciberassetjador que són la nostra identitat digital, els nostres dispositius tecnològics, les nostres connexions a Internet i sense fil i les nostres Xarxes Socials.

“A més de tots els consells bàsics de seguretat, en el cas de les dones que han estat víctimes de la violència de gènere, el més important que han de tenir en compte és quina informació publiquen a les Xarxes Socials, principalment si s’ha realitzat un programa de protecció de la seva localització davant l’agressor. Tota la informació que es publica a Facebook, Twitter, perfils de WhatsApp, i fins i tot en pàgines de contactes en què entren per intentar refer la seva vida, són dades a les quals pot tenir accés el possible assetjador i és molt important que tinguin en compte que poden trobar-se amb perfils falsos”, ha explicat José Rosell.

“El principal problema és que, tot i estar espantades i havent patit situacions realment difícils, moltes vegades no veuen el veritable perill a què s’exposen per publicar informació seva en les Xarxes Socials amb perfils oberts, connectar-se en webs de contactes, etc. Al final ens trobem que la dictadura dels “likes” com a via d’acceptació i reconeixement social, fa que moltes vegades es posin en risc sense saber-ho. Per aquest motiu desenvolupar un treball de conscienciació en aquest àmbit sigui fonamental”, ha afirmat Miguel A. Juan.

Decàleg per evitar el ciberassetjament

  1. Protegeix la teva identitat digital: tots tenim una identitat digital i hem de cuidar-la. Coneixes quina informació pública hi ha a la teva xarxa?
  2. La nostra identitat digital no es forma només amb la informació que proporcionem, també amb el que altres publiquen de nosaltres.
  3. Mitjançant la nostra identitat digital podem estar donant molta informació i per això és interessant buscar-nos de tant en tant i conèixer quines dades nostres apareixen per defecte.
  4. Compte amb l’ús de les contrasenyes. Aquestes són personals i no s’han de compartir. Han de ser robustes (compostes per majúscules, minúscules, nombre i caràcters alfanumèrics) i no relacionades amb dades personals. A més, és important canviar-les periòdicament i no utilitzar la mateixa per a tot. Pot ser útil l’ús d’aplicacions de gestió de contrasenyes.
  5. Protegeix els teus dispositius. Per a això és necessari disposar d’un antivirus actualitzat, del sistema operatiu actualitzat i que, de la mateixa manera, totes les aplicacions estiguin actualitzades. A més, si altres persones poden tenir accés al nostre ordinador o Smartphone podem limitar els permisos de les accions que aquests poden realitzar. També és fonamental tapar les càmeres web quan aquestes no s’estan utilitzant. En el cas dels telèfons, és imprescindible assegurar l’accés a ells a través d’una contrasenya, pin o patró.
  6. Recorda que el teu mòbil és teu, ningú ha de obligar-te a ensenyar les teves converses o a activar la geolocalització.
  7. Esborra del teu telèfon els números de mòbil de la gent amb la que ja no vulguis estar en contacte perquè no accedeixin a la informació que dónes al teu perfil de WhatsApp o bloqueja’ls directament. Recorda que les converses de WhatsApp es poden enviar per correu si necessites guardar-les.
  8. Pel que fa als correus electrònics, és fonamental desconfiar d’aquells en els quals l’assumpte té un gran “to d’urgència” o que incitin a prémer en un enllaç o descarregar un adjunt. També cal verificar que coneixem al remitent dels correus.
  9. Protegeix les teves connexions. Per a això, és molt important canviar el nom de la Wi-fi de casa i la contrasenya que apareix per defecte.
  10. Protegeix el teu entorn i les teves xarxes: publica tot el que tu vulguis, sabent la repercussió que pugui tenir, però no deixis que ningú t’obligui a publicar res amb el que no et sentis còmode o a enviar-li informació.
  11. Configura correctament les teves Xarxes Socials. No admetis a persones que no coneguis. Cura fins i tot amb “amics d’amics”. Recorda que qualsevol pot crear-se un perfil fals per contactar amb tu fent-se passar per una altra persona. Si necessites tenir proves d’un comentari a les Xarxes Socials, pots treure una foto de pantalla.
  12. Recorda que les aplicacions que funcionen amb el geoposicionament activat poden estar donant molta informació.
  13. Compte amb les publicacions que et prometen “autodestruir” (snapchat, estats de WhatsApp, etc…), ja que creen una falsa sensació de seguretat.

1 comentari

  1. Puedo hacer una lista y no será corta, 3 años y medio de acoso cibernético e institucional, dan pa mucho…además de nombrar una causa de mi padre que está cerrada con llave en algún cajón desde hace ¿4años?…ahora pa darme el golpe de gracia, quieren endosarme un DELITO…¿a ver ahora a quién le pido ayuda yo?

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES