Claus per adaptar-se al canvi d’horari d’hivern

Tot i la polèmica generada durant els últims mesos i que la Comissió Europea ha proposat suprimir el canvi d’hora semestral de tota la Unió Europea, a Andorra es va retardar el rellotge com ja és habitual  la matinada d’aquest dissabte, dia 27, al diumenge 28. a les 03.00 hores vàrem passar a les 02.00, pel que oficialment ja s’ha donat la benvinguda a l’horari d’hivern.

Mites i veritats sobre el canvi d’hora

El canvi d’horari suposa un gran estalvi energètic per a Europa? Estem en el fus horari correcte? Eltiempo.es, portal meteorològic líder a Espanya, presenta alguns dels mites i veritats més estesos sobre el canvi d’hora:

– El canvi d’hora provoca un gran estalvi a la llar: FALS; cada llar estalviarà només 6 € a l’any en la factura energètica.
– El canvi d’hora genera greus trastorns en l’organisme: FALS; es tracta de lleus afeccions que es superen als pocs dies.
– En cas de suprimir el canvi d’hora, Espanya mantindrà l’horari d’hivern: FALS; encara no se sap quin horari es mantindrà, tot i que el més probable és el d’estiu.
– El canvi d’hora afavoriria el turisme: VERDADER; en tenir més hores de llum al final del dia.
– Espanya està en el fus horari que li correspon: FALS; està una hora per davant, Espanya hauria de tenir el mateix horari que el Regne Unit.
– El 60% dels països no canvia l’hora: VERDADER. La majoria dels territoris tropicals no canvien els seus rellotges atès que les variacions de la durada del dia són insignificants al voltant de l’equador.

L’estalvi del canvi d’hora en xifres

Segons algunes dades oficials (IDAE, Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia), el canvi d’hora a Espanya ajuda a estalviar un 5% (altres fonts redueixen aquest percentatge a menys d’un 1%), equivalent a uns 300 milions, dels que 90 milions correspondrien al consum domèstic (uns 6 € per llar) i la resta a la indústria o la il·luminació d’edificis de serveis.

No obstant això, l’estalvi domèstic en molts casos és relatiu. La llum que no fem servir a primeres hores del dia al final la gastem (almenys en part) amb els capvespres més primerencs i potser caldria quantificar una possible despesa extra en calefacció, ja que en moltes llars es viu més durant la tarda.

D’altra banda, cal tenir en compte que, en els últims anys, els models de treball i de producció industrial han anat variant de forma substancial (teletreball, liberalització d’horaris, torns solapats …), de manera que la necessitat de comptar amb una hora extra de llum durant el matí en molts casos podria no ser tan determinant.

Els sistemes d’il·luminació cada vegada tendeixen a ser més intel·ligents, automàtics i rendibles … el que fa pensar que potser sigui menys necessari el canvi d’hora dues vegades l’any.

Consells per adaptar-se al canvi d’hora

1. Canviar tots els rellotges ja que el cervell necessita assumir com més aviat la nova situació.
2. Modificar poc a poc l’horari dels àpats per adaptar-se a la nova rutina. És normal que moltes persones el diumenge tinguin fam més aviat del que és comú. Una bona solució és endarrerir l’hora de dinar mitja hora el primer dia i mitja hora més el segon.
3. Ajustar l’hora d’anar a dormir. Serà molt temptador anar a dormir el diumenge a les 7 de la tarda amb l’excusa del canvi horari. Hem d’intentar adaptar-nos com més aviat millor al nostre horari habitual i anar-nos a dormir a la mateixa hora de sempre.
4. No fer la migdiada el diumenge ajudarà a conciliar millor el son a la nit.

TOTES LES NOTÍCIES