Cinema: “Orígenes” de Mike Cahill

origenes

“Orígenes” del realitzador nord-americà Mike Cahill es va emportar el Premi a la Millor Pel·lícula de la Secció Oficial del 47 Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya-Sitges’2014. El jurat va restar subjugat per l’elegància i vistositat d’aquest thriller romàntic metacientífic en què es combina fantasia i ciència amb unes gotes de filosofia new age. Mike Cahill afegia així un important guardó a la seva carrera després d’haver aconseguit amb anterioritat en el mateix Festival de Sitges el premi a la millor actriu protagonista per Brit Marling gràcies al seu paper a “Otra tierra”(2011).

“Orígenes” explica com Ian Gray (Michael Pitt), un jove científic especialitzat en l’estudi de l’ull humà, se sent fascinat per l’iris multicolor d’uns ulls singulars i inimitables corresponents a una jove enigmàtica que coneix casualment durant una festa. La noia amb el rostre cobert s’esvaeix i la torbació del noi, generada per aquella mirada hipnotitzadora, el mena a l’ansiosa recerca de la identitat d’aquesta jove fonedissa. Uns ulls extraordinaris vistos en una tanca publicitària tanquen el cercle de la investigació i la noia resulta ser una preciosa model, Sophie -interpretada per la catalana Astrid Bergès-Frisbey-.

A partir d’aquí ens endinsem en el territori de l’enamorament per desembocar en els embolics i patiments inherents al melodrama intimista i sentimental per culpa d’un cop fatídic mentre entra en joc la competent becària del investigador, Karen (Brit Marling). Aleshores el film es vol posar profund i reflexiu per discursar sobre els recomençaments després de les caigudes i ratificar la impossibilitat de sostreure’s a la petjada inesborrable de l’amor primer.

Un film embolcallant i sedós que entre tant cotó fluix i afany de transcendentalitat s’acaba dissipant per evaporar-se finalment. Una nova proposta cinematogràfica de filosofia d’autoajuda de tocador i boniques estampes amb persones i fets interconnectats, atzars ordenats, espiritualitat laica i reencarnacions redemptores.