Cineclub la Seu d’Urgell projectarà The Breadwinner

Demà dijous 07 de novembre a les 22 h a la sala 2 de cinemes Guiu, Cineclub la Seu d’Urgell projectarà The Breadwinner, de la directora irlandesa, Nora Twomey.

The Breadwinner és una pel·lícula d’animació, basada en un llibre de Deborah Ellis i amb la participació d’Angelina Jolie com a productora executiva. És el tercer llargmetratge del prestigiós estudi irlandès Cartoon Saloon sota la direcció de Nora Twomey, una de les realitzadores i animadores més rellevants del moment.

Descriu minuciosament les misèries i penúries d’una família afganesa durant el règim talibà. Té lloc al Kabul talibà de 2001, on el terror i el tracte injust als civils (especialment, a les dones) estan a l’ordre del dia. En una casa atrotinada a les muntanyes, a la zona més pobra de la ciutat, viu Parvana, d’11 anys, amb la seva germana gran, el seu germà petit, la seva mare i el seu pare, un professor que va perdre una cama durant la guerra contra els russos.

Després d’un altercat amb la policia talibana, el pare de Parvana és empresonat per defensar la seva filla contra un antic alumne seu. Com que les dones no poden sortir de casa sense companyia masculina, la família queda abandonada a la seva sort i els seus membres han de lluitar per aconseguir menjar i aigua. A més, Parvana està decidida a treure el seu pare de la presó. Ràpidament, s’adona que només hi ha una manera d’enfrontar-se a aquesta situació: tallar-se els cabells i convertir-se en un noi.

The Breadwinner explora la cultura, història i bellesa d’Afghanistan des d’un punt de vista femení. Ens ofereix una mirada tendra als seus personatges mentre recorre a elements com la cultura, la identitat i els drets de les dones per retratar un període fosc de la història contemporània de l’Afganistan.

 

LA DIRECTORA: NORA TWOMEY

Nora Twomey és una animadora, directora, guionista, productora i actriu irlandesa. És sòcia de Cartoon Saloon, un estudi d’animació i companyia de producció, amb seu en Kilkenny City, Irlanda. És coneguda per codirigir The Secretof Kells i dirigir The Breadwinner.

Quan li van proposar la idea, va llegir el llibre original de Deborah Ellis i de seguida va tenir clar que volia fer la pel·lícula. “Crec que llegir sobre Parvana va ser la meva gran inspiració. Vaig poder veure que seria una pel·lícula bella i reflexiva, i sabia amb quines persones volia treballar per fer-ho. Crec que per a mi, The Breadwinner va ser una de les úniques experiències en la meva carrera professional en la qual vaig tenir la sensació que necessitava fer aquest projecte”.

 

PREMIS

2018: Premis del Cinema Europeu: nominada al millor film d’animació

2018: Festival d’Annecy: premi del jurat, premi de l’audiència, millor música

2017: Premis Òscar: nominada a millor llargmetratge d’animació

2017: Globus d’Or: nominada al millor  film d’animació

2017: Premis Annie: millor pel·lícula independent

2017: Critics Choice Awards: nominada al millor llargmetratge d’animació

2017: Associació de Crítics de Los Angeles: millor llargmetratge d’animació

2017: Associació de Crítics de Chicago: nominada a millor film d’animació

2017: Satellite Awards: nominada al millor llargmetratge d’animació