Cinca: “S’ha trobat una solució responsable per mantenir els complements de jubilació públics”

jordi cinca

El ministre de Finances i de la Funció Pública, Jordi Cinca, s’ha reunit, aquest dijous, amb una trentena de militants de Demòcrates per Andorra per exposar i resoldre els dubtes sobre la llei de creació i de regulació del pla de pensions de la funció pública. La reforma combina la responsabilitat del Govern tot mantenint el complement per als treballadors públics, ha recordat el ministre.

La reforma s’ha iniciat en detectar un problema inajornable: l’anterior model era inassolible per a l’Estat i implicava dotacions de fins a 200 milions d’euros l’any. El model de pensions de jubilació de funcionaris elaborat fa 30 anys obviava les garanties vers els treballadors públics, segons han evidenciat i ratificat els estudis actuarials del 2008 i 2010. Així, Cinca ha reafirmat la necessitat d’afrontar aquesta reforma pel bé dels treballadors, creant el primer fons de pensió de la funció pública.

Durant la reunió, el ministre ha recordat que el projecte té set punts clau. D’una banda, que la participació al fons de pensió és voluntària. Els funcionaris poden aportar un màxim del 3% del seu salari, i el Govern farà una aportació del mateix import. En el cas que el treballador decideixi renunciar a la participació en el fons, es calcularà la seva pensió de la mateixa manera que es fa amb tots els cotitzants. Així, percebran el 50% del seu darrer salari. La reforma també preveu que els funcionaris puguin arribar a rebre una pensió de jubilació del 60% del seu darrer sou.

Cinca també ha fet referència als cossos especials, l’únic col·lectiu que podrà mantenir una prejubilació als 60 anys. Els membres d’aquest grup que hagin entrat al sector públic fins a l’1 de juliol del 2004 es podran acollir a l’anterior sistema de pensió de jubilació.

Pel que fa els funcionaris jubilats i prejubilats, es manté el model antic i per als que porten més de 15 anys en la funció pública s’ha previst un sistema adaptatiu híbrid. A més, la modificació preveu que, excepte determinades excepcions, les noves contractacions passin a formar part dels agents de l’administració.

La trobada ha servit per reiterar la responsabilitat del Govern trobant una solució per garantir el futur dels complements de pensió dels funcionaris. Així, s’ha establert un marc possibilista que incorpora gran part de les aportacions fetes pels funcionaris. Des del Govern ja s’ha començat a treballar per poder garantir les pensions del sector públic incorporant una partida pressupostària de 4,5 milions d’euros per al 2015.

(Text i foto: DA)