Arran de la querella que els germans Cierco han interposat contra el cap de la UifAND, Carles Fiñana, acusant-lo de ser coneixedor de les accions en contra de BPA abans de la publicació de la nota del FinCEN, el ministre Portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha recordat que Fiñana va negar que tingués informació abans del 6 de març del 2015 i que hagués tingut cap contacte amb l’entramat policial espanyol de l’anomenada Operació Catalunya. Cinca ha afegit que Fiñana va dir que tot plegat era “absolutament fals”, de manera que “per mi és més que suficient” ja que “estem parlant del director d’una institució andorrana, d’una persona jurada i amb una llarguíssima trajectòria en l’administració andorrana, per tant no crec que li haguem de donar més tombs”.

Jordi Cinca ha defensat aquest dimecres el cap de la UifAND, Carles Fiñana, arran de la querella que li han interposat els antics accionistes de BPA per intentar demostrar que coneixia les intencions del FinCEN d’emetre una nota contra el banc, i que hauria col·laborat amb els serveis policials espanyols que presumptament van pressionar els Cierco per obtenir les dades fiscals dels Pujol.

Cinca ha afirmat que ni el Govern ni el propi Fiñana tenen constància de la querella, i que en tot cas els arguments que aporta “són recurrents”, ja que emana dels accionistes majoritaris de l’entitat posada en qüestió, i per tant, és una estratègia de la defensa.

Precisament, tenint en compte que divendres es compleixen dos anys de la intervenció de BPA, Cinca ha fet una valoració “agredolça” de l’afer, tenint en compte que desitjaria que no hagués succeït mai, però que “s’ha acabat resolent satisfactòriament”. En aquest sentit, el ministre considera que s’han complert els objectius que el Govern es va fixar. Així, ha assegurat que “la plaça financera s’ha refet i pot encarar el futur sense el llast que suposava la situació”, que “amb molt treball i molt esforç” s’ha aconseguit “que els clients recuperessin els seus diners”, i que s’ha assolit l’objectiu de no perdre una entitat bancària i de salvar el màxim nombre de treballadors. Amb tot, Cinca ha reconegut que encara cal que els clients puguin tenir accés a les seves posicions de renda variable, però s’ha mostrat convençut que “cada dia estem més a prop” de poder-ho resoldre.

El ministre també ha afirmat que la credibilitat de les institucions del país no han quedat malmeses, tenint en compte que Andorra ha continuat signant convenis en l’àmbit financer i les institucions han continuat cooperant i participant en els organismes internacionals dels quals formen part “amb tota normalitat”. “El món entén que va ser un incident greu però ens valora com l’hem sabut gestionar”, ha conclòs.

Finalment, Cinca ha lamentat que paral·lelament a tots els passos que s’han dut a terme per resoldre la crisi financera, hi ha un nombre molt significatiu de processos judicials oberts, que continuaran suposant a l’Estat un esforç molt important i molts recursos “que tant de bo poguéssim dedicar a altres temes”.

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada