El Govern, malgrat les crítiques i les reclamacions de part de l’oposició perquè s’aturin les negociacions de l’acord d’associació amb la Unió Europea, no frena i continua amb la voluntat ferma d’avançar en aquesta direcció. “Dir que no pots seure a la taula de negociació fins que no es tinguin tots els estudis d’impacte de totes les quatre llibertats, de tots els milers de directives i reglaments que desenvolupa la Unió Europea és com dir que no vols seure a la taula”. Així de clar i contundent s’ha expressat el ministre portaveu, Jordi Cinca, quan se li ha demanat quina era la postura de l’executiu arran de les queixes expressades per tot l’arc parlamentari de l’oposició, alguns dels quals també demanen els estudis d’impacte previs. Davant d’aquestes reclamacions, el ministre ha recordat que quan es va negociar amb la UE “evidentment” que s’acompanya tot plegat amb arguments “teòrics i numèrics”, i que “no vam anar allà i vam dir que volíem la transitòria de 30 anys de tabac perquè som andorrans”, ha ironitzat.

El ministre s’ha mostrat convençut que “és perfectament possible” que a força de negociar i “persistir” es tinguin en compte les especificitats del Principat, perquè “Europa vol parlar”. “Si abandones al principi, un cop llegides les regles estandarditzades, segur que no aconseguiràs res”, ha etzibat. Cinca ha reiterat que la millor via de futur és obrir-se als països del voltant i no aïllar-se i ha titllat la negociació de “carrera de fons”. Descartat per complert aturar les negociacions, el ministre portaveu ha posat com a objectiu a curt termini seguir negociant el paquet de la lliure circulació de persones i continuar fent pedagogia de les realitats andorranes a Brussel·les.

El debat del subsidi

Cinca també ha apuntat que el Govern “en cap cas” considera que seure a la taula de negociació vol dir “assumir totes les polítiques socials i de lluita contra l’atur de manera estricta, fidel i sense cap mena de restricció”, en clara referència al debat dels últims dies. “Si no podem adaptar les polítiques socials a la nostra realitat tenim tot el dret de posar-ho damunt de la taula i, si convé, un cop analitzat i discutit de veritat aixecar-se de la taula”. Tot i això, ha recordat que Andorra no “està orfe de mesures socials”.

Una mica d’autocrítica

En relació a tota l’explicació i la pedagogia cap a la societat del que suposa un acord d’associació, el ministre portaveu ha assumit que “cal fer un esforç molt més gran del que s’ha fet fins ara per fer entendre que aquest acord ens beneficiarà a la llarga, molt més que aïllar-nos”. També ha apuntat que el Govern es va comprometre a validar l’acord a través d’un referèndum i, per tant, “ningú s’embarca en aquest supòsit sense un esforç de pedagogia i explicació, no fer-ho seria apuntar cap al fracàs del referèndum”. Tot i això, ha puntualitat que tot plegat “és farà quan calgui”, un cop estigui tancat l’acord.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada