El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha interpel·lat el Govern aquest dijous a la sessió ordinària del Consell General sobre els problemes relacionats amb l’emissió dels euros andorrans. López ha repassat tot l’afer, amb les queixes per l’especulació que han generat els ‘kits’ per a andorrans, els retards en la distribució internacional o les denúncies per suplantació de la identitat. El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha estat l’encarregat de defensar l’actuació del Govern i, tot i que ha reconegut problemes, ha insistit que un cop estabilitzada la situació la decisió d’encunyar monedes “només pot aportar qüestions positives i de visibilitat internacional a Andorra”. Segons el ministre, encunyar euros aportarà beneficis d’imatge i de pressupost.

L’emissió d’euros del Govern d’Andorra es va fer buscant el percentatge màxim que permet la legislació per a col·leccionisme (un 20%, mentre que el 80% s’ha de destinar a circulació corrent), segons ha explicat el ministre Cinca. El retard en aquesta circulació corrent és causat per un canvi en la fabricació: mentre que en un principi es volia repartir entre Espanya i França des del primer any, finalment s’ha fet a Espanya i no serà fins al 2016 quan s’encunyin a França. El ministre ha reconegut que es voldria haver fet abans, però que, de qualsevol manera, no s’ha incomplert cap termini.

Els problemes més importants, però, han estat generats pels ‘kits’ per a andorrans i residents i els estoigs de col·leccionista. En aquest sentit, Cinca ha reconegut que la gran demanda ha suposat que s’hagués de fer una aturada fins que es pogués tenir una xarxa de distribució internacional muntada i que serà llavors quan es reprengui, perquè pugui fer-se d’una manera més controlada i s’eviti la gran especulació inicial. Cinca ha insistit que el nombre de col·leccions està molt per sobre de les que s’han fet habitualment amb els euros, però que es corria el perill que pocs distribuïdors tinguessin un gran nombre de col·leccions.

El ministre de Finances s’ha mostrat tranquil per les amenaces de denúncies de col·leccionistes internacionals, amb el líder dels quals assegura haver parlat per explicar-li la situació. No obstant això, la distribució entre andorrans i residents sí que ha generat fins a 99 denúncies, per suplantació de la identitat, situació per la qual ha demanat explicacions el conseller Pere López. Cinca ha reconegut, de nou, que la voluntat del Govern amb aquestes col·leccions no era que els ciutadans fessin negoci, sinó que tothom pogués tenir els seus exemplars i que per això es va negociar aquesta possibilitat amb el Banc Central Europeu. En una vintena de casos s’han retirat les denúncies en descobrir que havien estat familiars els responsables de la retirada de monedes. No obstant això, Cinca ha explicat que s’està investigant d’una manera més exhaustiva el cas d’una persona que va suplantar la identitat d’una cinquantena d’andorrans i residents.

(Text: ANA)

1 comentari

  1. Es d’elogi que la perfecta “perfecció” del Cinca hagi reconegut un error, amb matisos, però,però error al cap i a la fi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada