Cinca proposa destinar almenys el 2,5% de la recaptació de l’ITP als comuns i l’1,5% al Govern

consolsEls cònsols majors i menors de les set parròquies s’han reunit aquest dimecres al vespre amb el ministre de Finances, Jordi Cinca, i el director del Departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa. Segons ha explicat el ministre, la trobada ha servit per abordat la situació de disminució d’ingressos que ha suposat als comuns la implantació de l’IGI i per fer una presentació d’una ‘visió global’ de les finances públiques per encarar les negociacions sobre les competències i transferències. Pel que fa als impostos, Cinca ha indicat que s’ha proposat invertir les xifres perquè els comuns rebin el 2,5% de la recaptació total de l’ITP i el Govern passi a rebre l’1,5%. Tot i així, ha admès, els cònsols creuen que hauria d’anar ‘més enllà’.

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha explicat aquest dimecres que la negociació sobre la recaptació de l’ITP està molt avançada i ha indicat que hi ha ‘dues grans línies’. D’una banda, el Govern s’ha compromès a compensar el que han deixat d’ingressar els comuns durant el 2013 com a conseqüència del canvi de l’ITP a l’IGI, és a dir, el diferencial del que han ingressat aquest 2013 respecte de la liquidació del 2012. De l’altra, s’ha acordat que es mantingui el model impositiu però es canviï la repartició de la recaptació.

De moment, creuen que no cal canviar les transaccions que van subjectes a l’IGI i a l’ITP perquè ‘l’IGI té un impacte fiscal neutre entre les empreses que no es vol perdre’ , ha apuntat Cinca. Si no es canvia el model, ha admès, els comuns pateixen una disminució d’ingressos que es podria compensar invertint els percentatges de recaptació. D’aquesta manera, a partir d’ara, els comuns passarien a rebre el 2,5% del que es recapti amb les operacions gravades per l’ITP i el Govern l’1,5%. Aquestes xifres, ha matisat el ministre, no estan tancades i és que els cònsols creuen que ‘haurien d’anar més enllà’.

Segons ha explicat el titular de Finances, amb el canvi de l’ITP a l’IGI pot ser que algunes operacions que abans es gravaven amb el primer impost ara ho facin pel segon i això ‘inquieta’.

Pel que fa a la recaptació que han deixat de percebre pel canvi tributari, la idea és corregir aquesta situació durant el 2014.

La voluntat del Govern es tancar un acord en els propers ‘dies o setmanes’ aprofitant la modificació de la llei de l’IGI.

El ministre ha aprofitat la trobada per fer una ‘presentació global de les finances públiques de l’Estat’ per veure com estan els comptes de l’Estat, cap on van i quina previsió d’ingressos i despeses té el Govern. Segons Cinca, és una ‘bona base’ per afrontar les negociacions sobre les competències i transferències entre els comuns i el cap de Govern, Toni Martí, i el ministre de Presidència, Antoni Riberaygua.