El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha admès, aquest dimecres, que es preveu tancar l’any 2013 amb uns ingressos al voltant de 15 milions d’euros inferiors als previstos al pressupost del 2013. No obstant, el ministre assegura que gràcies a la gestió acurada de la despesa això no implicarà que s’incrementi el dèficit previst, sinó que es mantindrà en els 45 milions d’euros que ja s’havien pressupostat. La variació dels impostos que s’ingressaran respecte dels que s’havien previst l’atribueix al fet que no hi havia experiència amb els nous impostos i per tant no es podia saber exactament quan es rebria.

El pressupost del 2013 preveia uns ingressos de 363,8 milions d’euros, però a principis d’any, segons Cinca, ja es va començar a evidenciar que aquesta xifra no s’assoliria, i a hores d’ara es calcula que el tancament de l’any es farà amb uns ingressos al voltant de 348 milions d’euros. La variació entre el pressupostat i el que es preveu actualment, per tant, serà d’uns 15 milions d’euros menys, segons Cinca.

Aquesta disminució dels ingressos, però, no hauria d’afectar al dèficit amb què es tancarà l’any, ja que Cinca ha indicat que aquesta tendència ‘la vam començar a detectar el primer trimestre de l’any’. Amb la primera liquidació dels impostos directes, que tenen regularitat durant l’any, ja es va veure ‘que s’apuntava una desviació’, i per tant ‘el que ja vam fer és actuar prenent mesures a nivell de gestió i de reducció de la despesa per compensar la rebaixa’. Per tant, el dèficit previst de 45,5 milions d’euros és el que encara es contempla per al tancament de l’exercici.

Pel que fa a l’origen de la desviació dels ingressos, Cinca ha apuntat que en l’apartat d’imposició directa la desviació més gran es troba en l’IGI bancari, mentre que en els impostos indirectes, la recaptació de l’Impost sobre la Renda dels no Residents serà superior al previst, però que la de l’Impost d’Activitats Econòmiques i l’Impost de Societats seran inferiors al pressupostat.

El ministre, però, ha respost a les crítiques del primer secretari del Partit Socialdemòcrata, Pere López, apuntant que ja es va advertir que hi podria haver variació respecte del pressupostat perquè és la primera vegada que es recapten aquests impostos. A més, ha volgut fer referència explícita a Pere López pel fet que va ser ell mateix, mentre era ministre de Finances, qui va presentar els projectes de llei dels impostos IAE i IS, ‘que havien d’anar acompanyats d’una memòria econòmica que hauria d’haver xifrat la previsió dels ingressos’, i que no ho deia. Per això ha indicat que li ‘sap especialment greu’ el comentari, i ha afegit que precisament el projecte de llei de l’IRPF sí que va acompanyat d’una memòria que preveu el que s’ingressarà.

D’altra banda, Cinca ha comentat les notícies aparegudes sobre el fet que les reserves d’Andorra Telecom es faran servir per tapar el dèficit que es generi aquest any. El ministre ha indicat que això ja s’havia anunciat i que es fa perquè no es considera lògic estar pagant interessos elevats pel deute de l’Estat i alhora tenir diners d’Andorra Telecom guardats que donen uns rendiments molt baixos.

De fet, la reserva d’Andorra Telecom és d’uns 150 milions d’euros, i per tant, per al 2014 també es podria sufragar el dèficit amb fons d’aquesta parapública. El límit, segons Cinca, és garantir que quedin els diners necessaris per preveure les inversions dels propers anys que calen per garantir que la companyia sigui puntera, tenint en compte que els ingressos d’Andorra Telecom aniran a la baixa per la previsible desaparició del roaming, però que es preveu que continuï tancant en positiu. Cinca ha opinat que ‘és fonamental que Andorra Telecom estigui sanejada i doni beneficis’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada