Cinca preveu que s’acabarà el 2013 amb el PIB negatiu i confia que la tendència canviï al 2014


El ministre de Finances, Jordi Cinca, preveu que el 2013 s’acabarà amb un PIB negatiu tot i que confia que al 2014 la tendència canviï i al 2015 ja es registri un creixement. Així ho ha manifestat en una entrevista al programa el Matí de Catalunya Ràdio, que aquest divendres s’emet des d’Andorra. Cinca també ha parlat de l’entrada de capital estranger, assegurant que els diners que arriben a Andorra són legítims i que s’han produït molt poques demandes d’informació des d’Espanya.

Jordi Cinca creu que la situació econòmica del país no és tan dolenta comparada amb la dels països veïns però ha reconegut que el PIB porta uns sis o set anys baixant, i que aquest 2013 s’acabarà l’any amb un índex negatiu, a diferència del que s’havia pronosticat recentment en la presentació d’una síntesi d’indicadors econòmics. Tot i això, ha dit que cada vegada la tendència a la baixa es va suavitzant, però no ha augurat creixements fins al 2015.

Malgrat tot, Cinca ha indicat que Andorra no està tan malament en comparació amb els països de l’entorn, ja que el deute públic està al voltant del 41% del PIB i el dèficit públic a l’entorn de l’1,6%. Considera que són xifres bones, però el que preocupa és ‘que som molt petits, i que si aquestes xifres es fan més grans, serà difícil revertir-les’.

Pel que fa a l’entrada de capital provinent de l’estranger, el ministre ha volgut deixar clar que hi ha mecanismes per assegurar que els diners que arriben a Andorra siguin legítims i no provinguin d’activitats il·lícites. A més, Cinca ha assegurat que des del 2010, en què es va signar l’acord amb Espanya, s’han rebut menys de 10 demandes d’informació. I ha volgut deixar clar que ‘una cosa és la imatge que es vol traslladar d’Andorra i l’altra és la realitat’. En aquest sentit, ha destacat que per fer les sol·licituds d’informació s’han de complir unes premisses, i ‘no hi ha tanta gent que incompleixi de manera tant flagrant com per què es puguin donar aquestes premisses’.