cinca

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha explicat, aquest dimecres a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que en arribar a la revisió de les previsions pressupostàries -que s’ha anat fent habitualment sota el seu mandat al Ministeri a mitjans de l’exercici- si l’afer BPA ha tingut una afectació en l’economia interna, s’hauran de fer ajustos. “Mai les mesures haurien d’anar cap a una reducció de la inversió”, ha afirmat el ministre, tot i que “si veus que se t’està desajustant el pressupost t’has d’estrènyer el cinturó amb despesa corrent o potser deixar de banda algun projecte que pots desplaçar al següent exercici”, ha afegit, assegurant que és una decisió habitual cada exercici.

Les declaracions les ha fet en una roda de premsa centrada per part dels mitjans en el cas BPA, que hauria de tenir una solució, segons ha calculat Cinca, en un mes des de la constitució de l’Agència de Reestructuració d’Entitats Bancàries (AREB). El ministre de Finances ha advertit que el temps és “l’element que juga més en contra en aquest procés” perquè “no és fàcil mantenir una entitat com BPA amb aquestes restriccions durant mesos i mesos”.

En aquest sentit, un dels elements que dificultaria més la decisió final seria el llarg procés de triatge dels actius de l’entitat intervinguda que està duent a terme l’empresa PricewaterhouseCoopers, una feina “de bisturí, d’una dimensió molt gran, que requereix temps”, segons ha explicat Cinca, abans d’assegurar que malgrat això “no demanarem a la gent que està fent l’anàlisi que abaixi el llistó” per anar més ràpid perquè es “posaria en qüestió el resultat del procés”. A banda d’això els auditors privats estan realitzant les feines preparatòries per si finalment s’ha de constituir un banc pont i altres feines de valoració d’actius.

Jordi Cinca no ha pogut especificar la quantitat exacta de treballadors de PricewaterhouseCoopers implicats en l’operació auditora però ha detallat que tres equips es distribueixen els tres àmbits d’actuació. El més important d’ells seria el que es dedica a tots els aspectes vinculats a l’anàlisi dels clients i comptes per veure si superen els estàndards de control de blanqueig internacional, que s’està fent amb el protocol de més alt nivell, el que acostumen a utilitzar els EUA.

Aquesta tasca, que com ha recordat Cinca, és la que estudia el “detonant de tot” serà la que més s’allargui i “es fa difícil fixar una data en concret”. La feina consisteix en analitzar un per un tots els comptes i clients de l’entitat, fins i tot el procés que va portar a l’obertura del compte i l’històric de moviments, “una feina de bisturí”. El resultat serà, però, molt important per al desenllaç de la crisi i la salut de la plaça financera, perquè “tots aquests clients estaran alliberats de qualsevol tipus de sospita d’haver participat en qualsevol activitat il·lícita derivada de blanqueig”.

El procés es produeix paral·lelament a la constitució de l’AREB, que ha d’analitzar les sortides per a l’entitat i que ha de comptar amb aquesta informació. Des de la constitució de l’AREB, que és imminent -perquè en un termini de dos o tres dies ha d’estar promulgada la llei que ha de regular la reestructuració d’entitats bancàries-, “en un mes hauríem d’estar en disposició de tenir articulada una solució”, ha insistit Cinca. A més, ha advertit que el temps és molt important en aquesta situació perquè “genera inquietud i molta incertesa, preocupació dels empleats i acaba afectant la confiança dels clients i tensionant molt tota la plaça i afectant el país”.

En aquest sentit, el ministre de Finances ha recordat que a mitjans d’any habitualment “comencem a fer previsions de com preveiem tancar l’any […], sempre s’han pres mesures per corregir possibles desviacions i això es farà igual aquest any”. Per tant, en el supòsit que la crisi de BPA acabi tenint una certa afectació en el consum intern i en els impostos que genera l’entitat, Cinca ha reconegut que “pot acabar tenint un impacte en aquests ingressos”.

El ministre de Finances ha assegurat que si hi ha impacte, es prendran mesures però que “en cap cas hem de pensar en mesures a l’extrem de reduir a zero les inversions, el país no s’ho podria permetre” perquè segons Cinca s’acabaria generant una situació inversa a la desitjada. “Mai les mesures haurien d’anar a una reducció de la inversió, però segurament sí, si veus que se t’està desajustant el pressupost t’has d’estrènyer el cinturó amb despesa corrent o potser deixar de banda algun projecte que pots desplaçar al següent exercici”, ha advertit el ministre.

Cosan es reuneix amb el FinCEN per explicar els passos fets fins ara

Cinca també s’ha referit al viatge que ha fet una delegació de la UIFAND i de l’INAF, amb la mateixa directora d’aquest darrer organisme, Maria Cosan, als Estats Units per reunir-se amb el FinCEN. El ministre ha assegurat que s’emmarca “dins de la normalitat”, tenint en compte que fa uns dies una delegació del FinCEN va visitar Andorra.
Cinca ha assegurat que la delegació s’ha desplaçat als Estats Units “per continuar compartint informació amb el FinCEN, explicar-los els passos que s’han fet els últims dies, així com l’aprovació de la llei i les possibilitats que aquesta donarà”, entre d’altres coses. Cinca no creu que aquesta visita pugui ajudar a aixecar les limitacions de BPA per operar al mercat nord-americà. Aquestes restriccions, ha valorat, no tindria sentit que s’aixequessin abans que s’hagués acabat la tasca d’auditoria de tots els comptes que s’està realitzant actualment.

El Govern no creu que l’afer BPA empitjori la quarta avaluació del Moneyval

En relació a la sessió plenària del Moneyval, que se celebra aquests dies a Estrasburg, Cinca ha admès que la delegació andorrana ha hagut de donar explicacions al voltant de la crisi generada per BPA. Tot i això, ha recordat que es tracta d’una sessió ordinària i ja prevista, on s’havia d’analitzar el grau d’acompliment per part d’Andorra d’aquelles recomanacions necessàries per superar la quarta avaluació i poder arribar a la cinquena avaluació el 2016, tal com està previst.

En tot cas, el ministre portaveu ha deixat clar que l’afer BPA no ha fet variar el calendari d’adaptació a aquestes recomanacions i que el Govern manté les fases previstes. Així doncs, Cinca ha assegurat que entre els mesos de setembre i octubre “hi ha una sèrie de canvis legislatius i recomanacions que han d’estar complimentades”, i en cap cas, ha assegurat, es demanarà més temps al Moneyval per assolir-ho.

En relació a la possibilitat que l’afer BPA empitjori els resultats de la propera avaluació, Cinca ha assegurat que no creu que això passi, perquè aquesta arribarà a final d’any i aleshores “haurem cobert tot el que hem de cobrir”. Sí que ha admès, però, que segurament, com a conseqüència de l’afer BPA, “se’ns mirarà amb més detall i s’analitzarà punt per punt tot el que se’ns havia demanat”.

Aquesta major exigència, però, ha assegurat que s’ha transmès a altres àmbits, ja que “de sobte, tothom es fixa més en el teu país i, de manera més natural, es torna més exigent”. Per Cinca “és una evidència que se’ns valorarà amb més exigència”, però s’ha mostrat confiat que “després, és d’esperar que tot torni a la normalitat i se’ns torni a valorar com a tothom”.
(Text i foto: ANA)

5 comentaris

  1. PORQUE EN ANDORRA LAS INJUSTICIAS LAS PAGA EL PUEBLO ESE ES EL SIGNIFICADO DE LA POLITICA ANDORRANA…. PERO CUANDO ES PARA PEDIR VOTOS LA POLITICA OLVIDA ESO Y EL PUEBLO SIGUE VOTANDO LOS MISMOS Y TODO SIGUE COMO HACE 100 AÑOS LA DICTADURA YA SE TERMINO DESPIERTEN…………….

  2. Quin nivell de Govern. Si tinguéssiu una mica de dignitat plegaríeu. O és que encara esteu esperant per a fer-vos més lleis a mida per a protegir-vos de les conseqüències de les vostres cagades? Responsabilitats polítiques i jurídiques de la mala actuació de Govern i l’INAF! I els pressupostos no els toqueu! La gent del carrer no volem pagar la vostra ineptitud amb els calers de tots!

  3. Perque s’han de tocar pressupostos publics per culpa d’entitats privades??? Perque els pressupostos publics han de ser l’assegurança d’alguns negocis privats? I els altres negocis que s’han estavellat, no?

  4. Lo que hauria de fer es presentar la dimissió amb el Sr. Marti i tot el vostre partit, no ens representeu sou una banda i portareu el Principat d’Andorra a la ruina!!! Lo que heu de fer es tornar-nos els nostres diners, sento vergonya de ser Andorrana, de veure que hi ha gent com vosaltres que haurien de representar un País. No tenen ni idea!!! On esta l’ oposició?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada