Cinca dona a conèixer les reformes fiscals davant d’empresaris de l’Aliança per Iberoamèrica

El  ministre de Finances, Jordi Cinca, ha donat a conèixer aquest divendres les reformes fetes per Andorra per atreure inversió estrangera a un grup d’empresaris convidats per l’EFA que formen part del Consell Empresarial Aliança per Iberoamèrica (CEAPI). El ministre ha parlat del nou marc fiscal, que ha definit com gairebé “una espècie de reclam marquetinià”, així com els passos fets per millorar l’homologació i la transparència del país a nivell internacional. En la trobada han participat empresaris de grans multinacionals dedicades al sector dels serveis i industrials, com els grups Eulen, DKV i Azcoyen.

Aquest divendres i dissabte se celebra la primera Trobada entre l’Empresa Familiar Andorrana i El Consell Empresarial Aliança per Iberoamèrica (CEAPI), que ha comptat amb una trentena d’empresaris de grups amb projecció internacional com Eulen, DKV o Azcoyen. La primera activitat ha anat a càrrec del ministre de Finances, Jordi Cinca, que ha donat a conèixer la realitat andorrana amb l’objectiu de donar a conèixer els punts forts que té el país per atreure inversió estrangera.

Cinca ha repassat l’evolució de l’economia andorrana i el seu procés cap a l’obertura, després d’una crisi econòmica que va portar més dificultats de les esperades per la falta de diversificació del model econòmic i pel fet que “el món va començar a pressionar les jurisdiccions no homologades”. El ministre també ha recordat que l’obertura econòmica s’ha acompanyat de mesures per tal que les noves empreses tinguin l’oportunitat de treballar internacionalment, amb la creació d’un marc fiscal homologable però competitiu, i amb els esforços fets per aconseguir ser un país transparent fiscalment.

El secretari de l’EFA, Joan Tomàs, ha explicat que la trobada amb l’Aliança per Iberoamèrica s’ha dut a terme tenint en compte que l’àmbit iberoamericà té uns patrons culturals molt similars als d’Andorra, que poden propiciar sinergies empresarials. La jornada també ha servit per donar a conèixer als empresaris el potencial del turisme de neu, i de cara a dissabte el grup visitarà el romànic andorrà i coneixerà la història d’Andorra a càrrec del director de l’IEA, Jordi Guillamet.

Cinca dona la qüestió de la congelació de les transferències per tancada

D’altra banda, en declaracions als mitjans de comunicació, Jordi Cinca ha assegurat que després que no prosperés la mesura encaminada a ajustar la transferència als comuns per sota de l’establert, “no cal donar més voltes” a la qüestió, ja que el que s’ha de fer és aplicar la Llei de transferències, i traspassar als comuns l’import que surti del càlcul del 18% dels ingressos del 2016. Amb tot, el ministre ha reiterat que de moment es transferiran 54,6 milions, i que la regularització, amb tota probabilitat, no s’haurà de fer fins l’any vinent, quan s’hagi fet la liquidació del pressupost de l’any passat, de manera que enguany no s’haurà de reduir cap partida per fer front a aquesta despesa.

(Text i foto: ANA)