cincaEl ministre de Finances, Jordi Cinca, ha assegurat aquest dimecres, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que el conveni de doble imposició signat amb Espanya no conté cap referència explícita sobre la possibilitat que Espanya pugui fer demandes grupals d’informació fiscal, i que aquesta possibilitat s’ha de vincular a l’evolució que ha patit l’estàndard d’intercanvi d’informació de l’OCDE i al fet que Andorra es va comprometre a adaptar-s’hi en signar el conveni que regula aquesta matèria l’any 2010.

Jordi Cinca ha aclarit que el conveni de doble imposició signat amb Espanya la setmana passada no inclou cap referència a les demandes d’informació grupals, a diferència del que va indicar el comunicat oficial de la Moncloa, on s’explicava que el CDI permet peticions grupals, i que a partir del 2016 Espanya podrà sol·licitar informació sobre un grup de residents a Espanya que tinguin subscrit un mateix producte financer en una entitat bancària andorrana i que no hagi estat declarat a la Hisenda espanyola.

El ministre de Finances ha recordat que el CDI estableix mecanismes d’intercanvi d’informació fiscal per tal que els dos estats tinguin els coneixements necessaris per dur a terme la finalitat del conveni, que és precisament evitar que els subjectes obligats hagin de tributar a dos països per un mateix concepte. Però Cinca ha afegit que l’evolució cap a l’intercanvi d’informació grupal no està vinculat al CDI sinó als compromisos adquirits amb l’OCDE, i que l’evolució d’aquesta qüestió hauria estat la mateixa “amb o sense conveni de doble imposició”.

Amb tot, el ministre ha volgut deixar clar que les demandes grupals estan en l’àmbit de l’intercanvi d’informació a la demanda, i que en cap cas es tracta d’aplicar un intercanvi automàtic. A més, el CDI fa referència explícita al fet que no es permetran les anomenades ‘fishing expeditions’. El protocol del conveni també detalla que Andorra estarà en disposició d’intercanviar informació de manera automàtica un cop adopti l’estàndard de l’OCDE en aquesta matèria, un fet que segons Cinca, es produirà a partir del 2018 sempre i quan es faci una aplicació global d’aquest estàndard.

Finalment, Jordi Cinca ha indicat que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va assegurar que Espanya podria ratificar el CDI a mitjans d’any. Cinca creu que un termini raonable seria abans de finals d’any, o en tot cas abans que finalitzi la legislatura espanyola, per tal que el text pugui ser operatiu per a l’exercici fiscal del 2016. 

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada