Cinca diu que el canvi de criteri comptable que va generar un dels litigis a Ctrasa ‘no estava justificat’

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha confirmat que el Govern ha aturat els litigis relacionats amb Ctrasa per analitzar tots els arguments que van generar els conflictes, i ja ha avançat que no veuen correcte ni justificat el canvi de criteri comptable que va fer l’anterior govern al 2009 i que va propiciar un dels litigis. Pel que fa a la possible espoliació per part dels socis privats estrangers Cespa i Novergie que va denunciar el govern socialdemòcrata, Cinca ha dit que en aquests moments no tenen indicis suficients per afirmar-ho i que continuen treballant per analitzar tots els arguments. El conseller socialdemòcrata Gerard Barcia ha criticat que hagi passat un any i encara no s’hagi trobat cap sortida, i ha demanat quins possibles perjudicis econòmics pot provocar que es vulgui intentar arribar a un acord amb les dues societats estrangeres. En aquest sentit, el ministre ha assegurat que la voluntat és que la solució no suposi cap cost per a l’Estat, i que l’objectiu és acabar amb la ‘situació enquistada’ i que la societat que gestiona el Centre de Tractament de Residus torni a la normalitat, per la qual cosa ja s’han donat ordres perquè es puguin aprovar els comptes del 2009 i del 2010 retornant als criteris comptables anteriors. Cinca i Barcia han fet aquestes declaracions en el decurs de la sessió de preguntes de control al Govern que ha tingut lloc al Consell General.

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha explicat que després d’analitzar la qüestió del conflicte amb els comptes de Ctrasa, el Govern considera que no hi ha raons objectives per al canvi de criteri comptable que va fer el govern socialdemòcrata, amb el qual es passava a considerar el sobrecost de l’obra com a pèrdues i per tant es considerava que l’empresa estava en fallida i s’havia de recapitalitzar. Per tant, Cinca ha indicat que, segons el criteri del Govern actual, la societat sí que és viable i no és necessari que ni el Govern ni Cespa ni Novergie facin una recapitalització. Fins i tot ha destacat que la societat va donar 550.000 euros de beneficis el 2009 i 350.000 el 2010.

En aquest sentit, el Govern ha donat instruccions per tal que s’aprovin tant els comptes del 2009, que havien estat impugnats pels accionistes privats, com els del 2010, pendents d’aprovar, amb els criteris comptables anteriors, i poder restablir així la normalitat de la societat, perquè consideren que ‘dóna un servei estratègic pel país’.

Pel que fa a la resta de litigis que s’estan estudiant, Cinca no s’ha volgut pronunciar sobre la qüestió dels contractes de serveis dels accionistes privats que el govern socialdemòcrata va portar a la Justícia per considerar-los que només servien per compensar els diners de més que els socis andorrans inicials s’haurien emportat amb el sobrecost de l’obra i la venda de les seves accions.

Tot i això, el ministre ha dit que tot plegat es resoldrà en un termini d’uns tres o quatre mesos, i que durant aquest termini es veurà si cal reconsiderar la relació amb aquests socis i si volen que el Govern rescati la concessió. En tot cas, Cinca ha assegurat que es prendrà la decisió que sigui menys costosa per l’Estat.

De la seva banda, el conseller socialdemòcrata Gerard Barcia ha lamentat que s’hagin aturat els processos judicials per reclamar unes remuneracions als socis privats que consideren que no els pertocaven, i ha criticat que després d’un any governant encara no hagin trobat cap solució.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, en declaracions posteriors a la sessió de Consell General, ha afegit que la decisió del Govern de no acceptar el canvi de criteri comptable podria respondre a la voluntat de protegir algunes operacions efectuades pels socis andorrans. Bartumeu no ha donat més detalls sobre la qüestió però ha dit que caldrà estar atents per si es tracta de protegir empreses amigues o els interessos bancaris que va cobrar un banc andorrà.

D’altra banda, durant la sessió de control al Govern, els socialdemòcrates han tornat a qüestionar la contractació de l’empresa Monitor Group, acusant el Govern d’actuar precipitadament i de ser ‘el Govern de les tres is: inactiu, improvisat i ineficient’. En canvi, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha defensat que l’obertura econòmica s’està fent de manera planificada i amb un pla d’implementació efectiva que culminarà al juliol, a més d’explicar que van analitzar els criteris d’un total de cinc empreses abans de decidir-se per Monitor Group.

També s’ha debatut sobre la construcció de l’estadi nacional de futbol al camp del Consell General, on el cap de Govern, Toni Martí, ha defensat que és compatible la utilització per part de la Federació de Futbol i de Rugbi, mentre que la socialdemòcrata Rosa Gili ha lamentat que no s’hagi fet una planificació de l’ús compartit, que Martí ha justificat pel fet que encara no es coneix el calendari dels partits.

TOTES LES NOTÍCIES