Cinca deixarà el càrrec si la seva vinculació amb la societat panamenya perjudica el Govern

El ministre de Finances, Jordi Cinca ha manifestat que si arribés a la conclusió que l’afer dels papers de Panamà i la seva vinculació amb una societat panamenya perjudiqués el Govern “no caldria que se li demanés” que abandonés l’Executiu sinó que seria ell mateix qui prengués la decisió, si bé ha recordat que el càrrec “està sempre” a disposició del cap de Govern. Ha insistit en què si dimarts va fer pública la seva vinculació a Mariette Holdings Inc, com a apoderat entre el 1999 i el 2000, va ser precisament per “no perjudicar ni a Andorra, ni al Govern ni posar ombres de dubte sobre qualsevol de les qüestions que pugui estar gestionant Andorra”. Sobre el fet que digués que al 2000 s’havia desvinculat de l’empresa i en canvi al 2002 fos ell qui va signar la dissolució de la societat panamenya, ha destacat que ho va fer per una qüestió de “prudència” per desvincular-se de l’ús que se n’hagués pogut fer en el futur de la societat. Quant al fet que ell fos titular de les accions de l’empresa, ho ha vinculat al fet que són “societats amb accions al portador” és a dir,  que “no hi ha accions nominals”. 

L’afer dels papers de Panamà i la vinculació del titular de Finances, Jordi Cinca, ha centrat bona part de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres celebrada aquest dimecres. El ministre ha destacat que si en algun moment cregués que l’afer pot perjudicar el Govern “no caldria que se li demanés” que abandonés l’Executiu sinó que seria una decisió que prendria ell per iniciativa pròpia. D’aquesta manera ha respost a les preguntes sobre si s’havia plantejat posar el càrrec a disposició del cap de Govern, a la qual cosa ha respost, també, que el càrrec “està sempre a disposició” del cap de Govern, des del moment en què es jura com a ministre.

A més, el ministre de Finances ha manifestat que si dimarts va prendre la decisió de fer pública la seva vinculació amb la societat panamenya Mariette Holdings INC, com a apoderat entre el 1999 i el 2000, va ser precisament per “no perjudicar ni a Andorra, ni al Govern ni posar ombres de dubte sobre qualsevol de les qüestions que pugui estar gestionant Andorra”. I, d’aquesta manera, tot i que ha remarcat que s’ha generat un gran enrenou al voltant d’aquest afer, ha afegit que l’impacte encara hagués estat més important si d’aquí a uns dies hagués sortit a la llum pública el seu nom i ell no hagués dit res. Ha insistit que la situació de la qual ha parlat “ni té conseqüències fiscals ni legals i té zero vinculació” a la seva activitat pública.

Sobre el fet que digués dimarts que s’havia desvinculat de la societat panamenya l’any 2000 i que, en canvi, s’hagin fet públics documents en què consta la seva signatura en data 4 de febrer del 2002 va ser, ha dit, perquè ell va prendre part en la dissolució de la societat per una qüestió de “prudència” tenint en compte els usos que aquella societat podia arribar a tenir en el futur. Així, Cinca ha explicat que l’empresa per a la qual treballava i en nom de la qual va ser apoderat d’aquesta societat panamenya ja la va comprar constituïda, i que, de fet, ja estava creada des del 1994 i ha reiterat que si ho va fer va ser per facilitar les possibles operacions mercantils a Sud-amèrica. A preguntes dels periodistes ha remarcat que era “incapaç” de dir perquè en aquell moment no havia estat l’apoderat de l’època el responsable de dissoldre-la i ha emfasitzat que en aquell moment ell volia “que tot quedés ben lligat almenys per allò que et pugui afectar a tu”.

Sobre el fet que ell fos titular de les accions de l’empresa, ho ha vinculat al fet que moltes de les societats panamenyes es creen com a “societat amb accions al portador”, és a dir,  que “no hi ha accions nominals” com sol passar en les societats europees o andorranes. “Tens unes accions que són al portador i que estan al nom de les persones que les detenten en aquell moment” i, per tant, ha afegit que en el moment en què es va dissoldre ell no tenia cap vincle amb aquesta societat. De fet, ha remarcat que només va prendre part en les decisions en el moment en què va ser apoderat de la societat. I, a més a més, ha destacat que qui tenia les accions és “l’empresa andorrana”.

El ministre de Finances també ha remarcat que aquesta societat no va tenir cap activitat mentre ell hi tenia relació i tampoc quan hi era la persona que el va succeir. També ha manifestat que ell no ha “trepitjat mai” el despatx d’advocats panameny d’on ha sortit la documentació, Mossack Fonseca, i que la societat es va constituir a través de l’assessorament dels lletrats andorrans.

Ha conclòs que les dades que va donar dimarts han estat les que ell ha considerat “més rellevants” i, per tant, les ha circumscrit a les dates en què ell tenia algun poder de decisió.

11 comentaris

  1. NOTICIA BOMBA A: OKDIARIO SOBRE EL CINCA. DIMISSIÓ!!!

  2. Doncs miri Sr cinca a mi tant me fa si la seva vinculació perjudica al Govern, el que no m’és igual, el que em dol, es que la seva actitud, les seves actuacions, perjudiquin una vegada mes ANDORRA…. No cal que s’ho pensi, deixi el càrrec pel be d’ANDORRA i de les persones que si l’estimem la nostra terra.

  3. Este señor Cinca criminalizo a los clientes honestos de BPA, el y el señor Marti hace mas de un año que estan haciendo sufrir a los ahorristas que nada tienen que ver con sociedades fantasmas ni ningun otro tipo de crimen. Que sufra en carne propia los que los clientes de BPA estan sufriendo hace mas un año provocando todo tipo de situaciones a la pobre gente, desde perder su salud hasta morir de angustia porque a estos señores se les ocurrio intervenir un banco en el cual solo habia una decena de cuentas sospechosas. Y encima de todo esto ahoram no dan la cara y le pasan el problema al AREB, que tampoco dan la cara. Se cansaron de mentir con fechas que nunca se cumplieron. Dios castiga sin palo y sin rebenque

  4. Lo que no entiendo es como en algunos países ya se abrieron investigaciones judiciales para buscar implicación de las personas que salen en los papeles de Panamá y en Andorra están mirando para el cielo a ver si llueve o nieva

  5. Si arriba aquest moment que el Cinca deixa el càrrec faré un donatiu a Càritas de 3000 €

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.