El ministre de Finances, Jordi Cinca, considera que establir el mínim exempt per tributar l’IRPF en 30.000 euros seria ‘alt’ tot i que creu que ja se situa més en ‘la normalitat’ que altres xifres proposades. Així ho ha manifestat en una entrevista al programa Ara i Aquí de RNA, on ha deixat clar que la proposta socialdemòcrata de fixar el límit en els 40.000 euros seria ‘massa alt’ perquè afectaria a poca gent, només un 6% dels assalariats.

Jordi Cinca considera que el límit de 30.000 euros per tributar l’IRPF seria ‘alt’ tot i que se situaria més en la ‘normalitat’. Pel que fa a la possibilitat d’aplicar deduccions a l’impost, Cinca ha deixat clar que aposta per una fiscalitat de baixa pressió que ‘ens faci competitius però que no quedi desvirtuada per un ventall de deduccions que ens acabi imposant la imposició real per sota del 5%’. Per tant l’opció del Govern és aplicar deduccions en qüestions puntuals que els semblen significatives en la vida quotidiana de la gent, com poden ser l’habitatge o els fills. En aquest sentit, Cinca ha reiterat que es pretén ‘construir un impost amb una arquitectura senzilla’.

 

Cinca creu que el copríncep s’hauria de pronunciar sobre la qüestió de l’avortament

Sobre la qüestió de l’avortament, Cinca ha insistit en què cal un ‘pronunciament clar’ del copríncep sobre aquesta qüestió, que hauria de ser respectat ‘estrictament’. En aquest sentit, ha afegit que ‘tots sabem què pensa l’Església’ respecte a l’avortament i per això s’ha d’assumir ‘que tenir un copríncep potser suposa la renúncia’ a algunes qüestions. El ministre ha explicat que s’ha parlat amb Vives i que a partir del que ‘intuïm que pensa el bisbe i del que entenem del que ell ens ha raonat’ es va acabar d’elaborar el criteri del Govern. De tota manera, Cinca ha reiterat que ‘estem en un moment suficientment delicat’ perquè s’esvaeixi qualsevol dubte. El ministre ha acabat dient que ‘aplaudiria’ que es pogués promulgar la llei sense la signatura del copríncep episcopal però que ‘entén i respecta que forma part de l’Església’ i que no es pot ‘eludir aquesta realitat’.

2 comentaris

 1. 30.000€ seria un mínim alt. Molt bé, hi estic d’acord.
  IRPF és un impost directe, aquest impost grava 4 coses: el salaris, el beneficis d’activitats econòmiques individuals (autònoms i professions liberals), rendiments de béns immobles (lloguers que cobrin particulars) i rendiments de béns mobles (dipòsits, accions, participacions,… que tinguin particulars).
  D’aquesta manera, si el mínim d el’IRPF és de 30.000€ i no de 40.000, pujaran els impostos de l’IAE, que ara ja existeix i quin límit és de 40.000€.
  A més a més, vull veure si el IRPF d’Andorra cobrirà totes aquestes rentes de què parlava.
  No m’ho crec, DA ha fet que ja no me’ls pugui creure.
  Posaran de veritat impostos sobre els béns mobles, és a dir sobre el capital, o faran que només pagui l’assalariat que no té fugida endavant.
  Finalment, que espavilin i facin entrar en vigor IRPF al 2014, fins ara una de les 4 rentes afectades ja pagada, els autònoms amb IAE, i és INJUST que els faci pagar mentre els assalariats i els potentants no paguem, i ho diu un assalariat.

 2. Aquests de DA ens volen fer pagar a tots, no només als que més tenen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada