Cinca creu que els assessors fiscals fan una lectura esbiaixada de la llei de reestructuració empresarial

El  ministre portaveu, Jordi Cinca, ha respost aquest dimecres a les crítiques fetes per l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals al projecte de llei de règim fiscal de les operacions de reorganització empresarial. S’ha mostrat sorprès per l’opinió expressada pel col·lectiu i considera que se n’ha fet una “lectura esbiaixada”, ja que ha assegurat que no afectarà els moviments patrimonials que s’haguessin pogut fer abans de l’entrada en vigor de l’impost de societats el 2012. Cinca ha explicat que la nova legislació té com a objectiu evitar “operacions fictícies per estalviar-se impostos”, però que en cap cas afectarà a operacions que s’hagin produït abans de l’octubre del 2016.

El ministre portaveu i de Finances, Jordi Cinca, ha defensat aquest dimecres el projecte de llei de règim fiscal de les operacions de reorganització empresarial, davant les crítiques que ha fet l’Associació d’Assessors Tributaris i Fiscals, que qüestionen “l’abús” que es fa d’introduir modificacions d’altres lleis, i consideren que només té una finalitat recaptatòria i que generarà inseguretat jurídica. Cinca ha assegurat que es tracta d’un seguit de mesures antiabús i que l’aplicació de la llei no és retroactiva, més enllà de la clàusula que estableix que les mesures s’aplicaran a partir de la seva publicació al Butlletí del Consell General, cosa que va tenir lloc l’octubre passat, per evitar “l’efecte crida”. Així, el ministre ha deixat clar que la llei en cap cas fa referència a l’entrada en vigor de l’impost de societats l’any 2012 ni qüestiona els moviments patrimonials que es van fer l’any 2011 per adaptar-se a aquest nou impost.

L’objectiu d’aquestes clàusules antiabús, segons Cinca, és evitar que es facin operacions fictícies per beneficiar-se de deduccions fiscals. Així, en el cas d’un traspàs d’actius immobiliaris entre dues empreses del mateix propietari sense que hi hagi un pagament, no es podrà deduir en l’impost de societats l’impost de plusvàlua perquè no s’haurà pagat prèviament. Tampoc es podrà posar el comptador a zero en l’amortització d’un bé immoble quan es traspassi a una societat amb els mateixos accionistes, i també es prohibirà que es pugui traslladar crèdit fiscal per la venda d’una societat si la transacció no té sentit econòmic.

El ministre s’ha mostrat sorprès per les crítiques provinents de l’associació, i més tenint en compte que van participar en l’elaboració de la llei, i considera que se n’ha fet una “lectura esbiaixada”. “Sobta que s’interpreti com una llei per corregir una cosa de la Llei de l’impost de societats”, ha indicat. Cinca també ha justificat que hi hagi disposicions de la llei que hagin entrat en vigor excepcionalment a partir de la seva publicació al butlletí del Consell General. En aquest sentit, ha aclarit que es pretén evitar “l’efecte crida”; és a dir, una acceleració de moviments per evitar que els afectin els canvis legislatius. Finalment, el ministre ha assegurat que la llei no provoca inseguretat jurídica, sinó “tot al contrari”, ja que es preserva el model fiscal, es prenen mesures per facilitar operacions de reestructuració empresarial sense sobrecost i s’eviten les accions que abusen de la norma.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES