El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha estat l’encarregat d’obrir aquest dilluns la Jornada sobre col·leccionisme i fiscalitat organitzada per la galeria Art al Set. Cinca ha destacat la necessitat de construir un marc fiscal per homologar l’economia andorrana amb la resta de països i ha reconegut que el Govern treballa en una modificació de l’IGI en la qual es podria introduir un règim més favorable per al mercat de l’art. Un cop establerts els impostos directes, el ministre ha assenyalat que hi hauria la possibilitat d’establir ‘algun tipus de desgravació’ per als qui comprin obres d’art.

L’Andorra Park Hotel ha acollit aquest dilluns la Jornada sobre col·leccionisme i fiscalitat per abordar la situació del mercat de l’art al Principat i les possibilitats que ofereix el marc fiscal andorrà en la compravenda d’obres.

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha introduït la jornada explicant que el marc fiscal que està ‘en construcció’ ha de permetre l’homologació amb l’exterior i, per tant, afavorir l’intercanvi comercial en tots els sectors; així com disposar d’un sistema fiscal de baixa tributació que sigui competitiu en relació a altres països. ‘El leit motiv ha de ser que a Andorra la tributació està topada en el 10%’, ha resumit.

Pel que fa al mercat de l’art, Cinca ha admès que el Govern està treballant en una primera modificació de l’IGI que podria incloure un règim més favorable per al mercat de l’art, que beneficiaria al sector de les galeries o als marxants, entre altres. Per ara, aquestes transaccions estan gravades amb un règim del 4,5% com qualsevol altre producte, però es podria preveure un règim especial com el que s’aplica als béns usats o un IGI superreduït per a transaccions de peces d’art. Fins i tot, ha exposat, es podria decidir aplicar-hi un tipus 0 o deixar aquestes operacions no subjectes a l’IGI.

Una altra opció que també es pot valorar quan el marc fiscal directe estigui consolidat és oferir desgravacions de l’IRPF als qui vulguin invertir en art. Segons Cinca, ‘és un sector privilegiat perquè va íntimament lligat als factors culturals i al que suposa la riquesa de mantenir un fons d’art important al país’.

Amb tot, s’ha volgut mostrar prudent i ha indicat que no volen ‘generar expectativa amb una cosa que encara no està sobre la taula’. La jornada ha comptat amb la participació del doctor en filosofia i lletres, Francesc Fontbona, l’advocada Beatriz Niño i el director del Archivo internacional central de obras de arte, Albert Canals.

Precisament Niño ha repassat la situació del mercat de l’art a nivell mundial, ha comparat la fiscalitat de països de la Unió Europea i de fora amb Andorra i ha explicat la normativa fiscal relacionada amb les obres d’art al Principat. Sobre aquest darrer aspecte, l’advocada ha reconegut que la situació és ‘molt favorable’ perquè per exemple a Espanya les transaccions estan gravades amb el 21% de l’IVA i a Andorra porten un 4,5% d’IGI. A nivell mundial, el lideratge és dels Estats Units, ha dit, ja que tenen una normativa de mecenatge i fiscalitat que beneficia l’adquisició d’obres d’art.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada