cincaEl  ministre Portaveu, Jordi Cinca, ha confirmat aquest dimecres que l’obtenció del passaport europeu, que permetrà als bancs operar sense restriccions a la Unió Europea, és un dels objectius de la negociació de l’acord d’associació amb la UE. El ministre ha indicat que no és una petició explícita del sector, sinó un “objectiu compartit”, i ha afegit que és una aspiració “legítima i compartida”, tenint en compte l’Acord Monetari ha fet que la plaça bancària ja hagi adoptat tot el cabal comunitari financer. Pel que fa al lliure establiment d’entitats foranes al país, Cinca ha dit que l’acord d’associació “no ho comporta explícitament” però ha admès que cal “ser coherents” i que, per tant, caldria acceptar “una certa reciprocitat”.

Jordi Cinca ha explicat que ell mateix va transmetre al cap negociador de la Unió Europea, Thomas Mayr-Harting, durant la seva visita a Andorra, que un dels objectius de la negociació de l’acord d’associació és aconseguir que els bancs andorrans puguin disposar de l’anomenat passaport europeu, per poder obrir sucursals i prestar els seus serveis sense restriccions als països de la Unió Europea.

El ministre ha recordat que ja fa anys que el sector financer s’està adaptant a la normativa europea, tant per l’Acord Monetari com per l’assumpció dels compromisos a nivell de transparència fiscal i cooperació o la normativa en matèria de supervisió i regulació, de manera que “una entitat andorrana està subjecta pràcticament a la mateixa normativa que qualsevol entitat andorrana”. En aquest sentit, Cinca ha dit que li sembla raonable pensar que la contrapartida ha de ser que, en un escenari d’implantació de les quatre llibertats, també els bancs puguin comercialitzar els seus productes en el conjunt de la UE.

Cinca no ha avançat quin és el posicionament de la Unió Europea en relació a aquesta demanda, justificant que es tracta d’una qüestió encara molt preliminar i que s’abordarà en un altre estadi de la negociació.

Pel que fa a la possibilitat que l’acord d’associació també impliqui el lliure establiment de bancs forans al país, Cinca ha indicat que l’acord “no ho comporta explícitament”, però ha admès que “evidentment hem de ser coherents”, ja que si volem que les entitats andorranes operin a fora, “això vol dir que acceptes, ni que sigui amb matisos, una certa reciprocitat”.

D’altra banda, en referència a la recerca del substitut del ministre Alcobé, Cinca ha indicat que encara no hi ha una solució definitiva, i que per tant no s’ha pogut anunciar abans del viatge del cap de Govern a la Cimera de la Francofonia, iniciat aquest mateix dimecres. Amb tot, el ministre ha assegurat que Martí continua centrat en la qüestió, i que el retard en el relleu no preocupa perquè els projectes prioritaris, especialment la reforma de la Funcio Pública, “estan en funcionament i els treballs van avançant”.

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada